Севернокорейският лидер Ким Чен Ун наскоро е отслабнал с 20 килограма, но е в добро здраве, заяви днес пред депутати южнокорейската разузнавателна служба, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Според двама депутати, присъствали на брифинга при закрити врати, Националната разузнавателна служба съобщила, че е използвала изкуствен интелект, анализ на видеоматериали с образа на Ким с изключително висока резолюция и други методи, за да прецени състоянието на севернокорейския лидер.

Здравето на Ким е фокус на засилено внимание в чужбина през последните месеци, защото той изглежда забележимо по-слаб на снимки и във видеоматериали от държавната медия.

Ким Чен-ун, който е на 37 години, все още не е посочил публично свой наследник и според някои експерти внезапна загуба на работоспособност би довела до хаос в бедната, притежаваща ядрени оръжия държава.

Дългогодишни наблюдатели на Северна Корея смятат, че Ким няма видими здравословни проблеми и отслабването му вероятно се дължи на усилията му за подобряване на физическото си здраве. Те отбелязаха, че той продължава редовните си публични изяви и във видеоматериали от Северна Корея не се вижда нищо необичайно.