Осигуряване на щадящи тестове за училищата, създаване на COVID зони, томболата с часовници за насърчаване на ваксинацията са сред дейностите, които Министерството на здравеопазването изброява като свършени в отчета си за периода 16 септември- 10 декември, по време на втория служебен кабинет.

Тестовете

"За да могат децата ни да се върнат отново в клас и то в сигурна среда, предприехме действия за осигуряване на бързи антигенни тестове, подходящи за изследване на деца, при които се използва слюнка вместо назофаренгиален секрет за откриване на SARS-CoV-2. Целево бяха отпуснати средства в размер на 13 000 000 лв. за закупуване на 1 600 000 бр. тестове. Министерството на здравеопазването положи усилия и в кратък срок успя за същата сума да договори близо три пъти повече тестове от първоначално заложените. В резултат, сключихме договори за доставка на 4 703 446 бр. антигенни тестове за деца", пише за щадящите тестове, около които възникнаха няколко скандала.

Първо, заради забавяне на доставките, учениците от пети клас нагоре не успяха шест седмици да се върнат присъствено, а от МЗ редовно подава информация за наличието на бройки, която после от просветното министерство бързо опровергаваха. Невъзможността на здравните власти да се справят бързо с осигуряването на тестове обтегна отнощенията между двете министерства. наложи се и да се мине към тестване само един път в седмицата, за да могат все пак учениците да се върнат на училище. В последно време поръчките на щадящите тестове са обект на внимание от КПКОНПИ, след като бившият заместник здравен министър Димитър Петров изказа съмнение, че бил уволнен, защото питал за цената на тестовете, както и за промяната на изискванията. Той обвини индиректно бившия си началник Стойчо Кацаров и в непрозрачност при осъществяването на поръчките.

COVID зоните

Като успех е отчетено и създаването на COVID зони. За цялата страна обаче те останаха само 115, като не се осъществи предварително заявеното намерение от здравния министър, че ще се търси равномерно разпределение на територията на България - и в по-малките населени места. Според общопрактикуващите лекари замисълът зоните да облекчат част от работата им с COVID пациенти и те да могат да се съсредоточат върху болните с други оплаквания не се осъществи. От БЛС категорично не се съгласиха личните лекари да изписват безплатните лекарства за COVID, въведени в зоните с обяснението, че така се създава допълнителен хаос и се утежняват действията и на пациенти, и на джипита. Същевременно се оказа, че и включените в списъка лекарства или липсват, или не са необходими при всички болни, а лекари въобще възразиха срещу подобно изброяване на такива медикаменти.

"Към момента в страната има разкрити над 115 COVID зони. По този начин е осигурена още една възможност за лечение на пациенти с леко или със средно тежко протичане на коронавирусна инфекция, освен възможността да бъдат прегледани и лекувани от избрания от тях общопрактикуващ (личен) лекар. В COVID зоните се обслужват всички нуждаещи се, независимо от здравноосигурителния им статус, като хората могат да бъдат насочени към тях от личния лекар или да се самонасочат при проява на симптоми на болестта или съмнение за наличието на такива. Клиничните прегледи, медико-диагностичните изследвания и лекарствата се заплащат от НЗОК", отчитат обаче от МЗ.

Ваксинационната кампания - томбола, няколко дарени клипа и постери в светещи кутии

Особено "изобилни" са отчетените дейности, свързани с насърчаване на ваксинацията.

Освен томболата със смарт часовници, от която видим резултат не се регистрира, от МЗ изброяват и други постижения:

    1. Осигурихме излъчването на 2 клипа за ваксинацията, дарени на МЗ от Ротари клуб;
    2. Разпространихме два броя 2D анимирани клипа за ваксинацията, изработени от БНТ;
    3. МЗ участва в кампания с призив за ваксиниране срещу  COVID-19 чрез постери, монтирани в светещи кутии тип Ситилайт, поставени на множество спирки на градския транспорт в 7 големи града в страната;
    4. Проведохме заседание на Обществения съвет по ваксинация;
    5. Организирахме публична ваксинация на част от екипа на МЗ с цел популяризиране поставянето на бустерна доза от ваксините срещу COVID-19;

Какво още

Сред другите дейности са "7 планови проверки на структури от системата на здравеопазването, както и 13 извънпланови проверки по подадени в МЗ сигнали и по разпореждане на министъра на здравеопазването. За резултатите от тях са изготвени и представени доклади".

От отчета става ясно, че осигуряването на моноклоналните антитела, което на няколко пъти беше обявено публично от министър Кацаров е на ниво подготвени досументи и обявени процедури.

"Подготвихме документи и обявихме процедури за:Осигуряване на комбиниран продукт от две моноклонални антитела Casirivimab, Imdevimab за лечение на COVID-19; осигуряване на моноклоналното антитяло Regkirona (INN Regdanvimab) за лечение на COVID-19“, пише в отчета.

Националната здравна информационна система

От МЗ отчитат, че е доразвивана Националната здравна информационна система като дават данни колко е-рецепти (с известно отлагания и трудности системата тръгна от средата на година ), е-направления (за PCR тестовете) са издадени. Модулът е-преглед все още не е заработил.

"През отчетния период успяхме да доразвием Националната здравна информационна система. Съвместно с разработчиците работихме по следните модули:

Модул е-рецепти. До настоящия момент са издадени 9 022 274 електронни рецепти, от които напълно или частично са изпълнени 8 220 270. В паралел с модула е пусната в експлоатация и електронната рецептурна книжка. Тя замества изцяло хартиената рецептурна книжка на пациентите. Така гражданите не се налага да купуват хартиена книжка, да чакат при РЗОК за заверка и да я представят във всяка аптека за отпускане на необходимите им медикаменти;

Модул е-направление. До настоящия момент са издадени 211 603 електронни направления, от които 172 390 са изпълнени;

Модул е – имунизации. Модулът е фокусиран върху ваксините поставени срещу COVID-19. Използвайки този модул, Министерство на здравеопазването има възможност да следи ваксинацията в Р България и изпълнението на Националния ваксинационен план. До настоящия момент са поставени 3 400 750 ваксини, а за периода от 16.09.2021 г. до настоящия момент - 991 358. Общият брой на регистрираните ваксинационни центрове е 3600;

Модул е - преглед. Разработеният модул позволява при провеждането на преглед или консултация от лекар или лекар - специалист информацията да бъде изпратена към НЗИС в реално време и съответно съхранена в пациентското досие. След синхронизацията с предвидената нормативна база, модулът ще бъде въведен в експлоатация;

Административен и справочен модул. Справочният модул текущо се допълва с нови справки, като към настоящия момент са реализирани над 60 справки, насочени главно към разпространението на COVID19 и начинът на протичане на ваксинационната кампания", отчитат от министерството.

Общият брой на издадените сертификати и удостоверения през Националната здравно-информационна система (НЗИС) е над 5.4 млн. документа. Близо 2.5 млн. сертификата и удостоверения са генерирани само за периода от 19 октомври 2021 г. до днес, когато бяха въведени противоепидемичните мерки, изискващи сертификат за достъп до обществени места;

Конкурси за детска рисунка, пресконференции и проведени работни срещи са сред отчетените дейности от МЗ.

С пълния текст на отчета може да се запознаете ТУК.