Лекарствата, изплащани напълно или частично от Националната здравноосигурителна каса, от утре, 1 юни, трябва да се изписват само с е-рецепти. Това уточниха в понеделник следобед от здравното министерство в навечерието на 1 юни, когато трябва да влезе в сила е-рецептата. От НЗОК преди седмици предупредиха, че ще изплащат лекарствени продукти, изписани до 31 май на хартия.  


 
По-късно обаче от МЗ обявиха, че предлагат промени в наредбата, така че да се даде възможност на лекари, които не притежават специализирания медицински софтуер, да могат да продължат да изписват рецепти, които не се изплащат от НЗОК, а от самия пациент. Някои медици дадоха за пример рецепти, които се дават от екипите на Спешна помощ при посещение на адрес. 

Хартиеният вариант ще остане възможен при т. нар. бели рецепти. Те могат да бъдат изпълнявани и в електронна версия, и в досега познатата. Изменението в наредбата обаче е изготвено, но все още не е обнародвано в "Държавен вестник", уточниха днес от здравното министерство. То не присъства и в утрешния брой на официалното издание.

Рецептурните книжки и протоколите за скъпите лекарства също трябва да са приведени в електронен вариант от 1 юни. От министерството обясняват, че забавянето в трансформирането им в електронен вид се дължи на "прехвърлянето на проекта през миналата година от бившето ръководство на МЗ към фирмата изпълнител „Информационно обслужване“ АД и забавяне в техните действия".
 
 
Е-рецептата трябваше да влезе в сила от 1 май, като от края на декември м. г. имаше гратисен период. Заради липса на пълна софтуерна готовност срокът беше удължен до 1 юни.

 Ето и цялото съобщение от здравното министерство:

Във връзка с гарантиране на достъпа на пациентите до лекарства, в това число заплащани напълно или частично от НЗОК, МЗ информира гражданите следното:

1. Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) е информирала своите договорни партньори, изпълнители на извънболнична медицинска помощ и аптеки, че съгласно Наредба за изменение на Наредбата за допълнение на Наредба № 4 от 4 март 2009 г. за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти (Обн. ДВ, бр.37 от 07.05.2021 г.), от 01.06.2021 г. предписването и отпускането на лекарствени продукти, заплащани напълно или частично от НЗОК, се извършва само с електронни  предписания.

2. МЗ е изготвило и изпратило за обнародване в Държавен вестник Наредба за допълнение на Наредба № 4 от 2009 г., съгласно която лекарствени продукти, заплащани пряко от пациента (т.нар. бяла рецепта), ще могат да се издават и изпълняват и на хартиена, и на електронна рецепта. По този начин ще се обезпечат възможностите за предписване на лекарствени продукти от съответните медицински  специалисти, независимо дали същите притежават внедрен специализиран медицински софтуер.

3. Рецептурните книжки по чл. 42 от НРД 2020-2022 и протоколите за предписване на скъпоструващи лекарства следва да преминат напълно в електронен вариант от 01.07.2021 г. Допуснатото забавяне в електронната трансформация на тези два документа се дължи на прехвърлянето на проекта през миналата година от бившето ръководство на МЗ към фирмата изпълнител „Информационно обслужване“ АД и забавяне в техните действия.