Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Общопрактикуващите лекари все още не изписват безплатни лекарства срещу COVID.

В петък надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса реши джипитата да могат да изписват такива рецепти, а зам.-министър на здравеопазването Александър Златанов обяви, че това ще става още от понеделник. Досега безплатни лекарства можеха да се изписват само при преглед в COVID зоните.

Председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдив д-р Костадин Сотиров коментира днес по БНТ обаче, че мярката не е съгласувана между Здравната каса и управителния съвет на Българския лекарски съюз. Това значи, че в момента безплатни рецепти не могат да се издават. Д-р Сотиров призова хората да не ги търсят, защото няма от кого да ги получат.

 "Това решение е стъпка в правилната посока, но то е само намерение. намерение, което надзорният съвет на НЗОК трябва да изпрати до управителния съвет на лекарския съюз. Здравната каса не е началник на семейните лекари, тя не може да ин заповядва. Ние сме договорени партньори съгласно Закона за здравето", каза д-р Сотиров.

Пациентите да не тръгват към личните се лекари за такива безплатни лекарства срещу коронавируса. За това призова и д-р Маргарита Шаркова. В момента тази практика все още не е влязла в сила, посочи тя. 

"Нещата няма как да бъдат унифицирани. В този списък с безплатни лекарства има антибиотици, кортикостероиди, които ние не предписваме. Нека продължим както преди. Не е необходимо, когато нещо не върви отново отговорността да се прехвърля на личните лекари“, каза д-р Шаркова пред бТВ.

Според нея пациентите срещат трудности да се сдобият с рецепта за безплатни лекарства от COVID зоните, защото лечебните звена не разполагат с необходимия за целта софтуер.

Мерките са закъснели и личните лекари вече едва смогват, добави д-р Шаркова.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.