"Няма груба грешка, която да отчитам, че съм направил. В ситуацията, в която се намирах, с това политическо противопоставяне, опити да се спечелят политически дивиденти, протести, това беше най-доброто, което можеше да се направи в тази ситуация."

Това заяви днес пред бТВ служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров в оценката на действията си през изминалите месеци в двата кабинета "Янев".

"Не, защо да съм заложил капан на министър Денков?"

Така реагира той отново по темата за забавените тестове за училищата, което отложи връщането в клас за няколко седмици на по-големите ученици.

Той отново повтори познатата си теза, че "всяко ведомство осигурява за себе си тестове. В случая МОН трябва да осигури тестовете за училищата. Ние се съгласихме да помогнем, ангажирахме се да им помогнем като вместо тях закупим тестовете". Все пак призна, че е имало забавяне в доставката на тестовете.

От тази седмица в клас се върнаха всички ученици, но това стана възможно едва след като се мина към тестване само веднъж в седмицата, вместо два пъти. 

Кацаров отговори и на задочните обвинения от своя бивш заместник в МЗ Димитър Петров, който беше уволнен в края на ноември от премиера Стефан Янев, без обяснения.

Вчера Петров каза пред Нова нюз, че попитал защо са толкова скъпи тестовете, които се поръчват, а това се оказало "капакът на уволнението му".

По думите му "с тестовете се занимава министърът лично и неговият началник-кабинет Лидия Чорбанова".

"В нейния кабинет се викаше комисията, диктуваше се какво да се пише, после се изготвяха класации. Попитайте нея защо са толкова скъпи. Те носят отговорност, че поне две седмици се забави връщането на учениците от горните класове, поради липса на тестове и нескопосано направени процедури", каза още Петров.

 

Отговорът на Кацаров към Петров: Сгазил е някъде лука

"Не, не е така. Хората да знаят, че не аз уволнявам заместник министрите. Това се прави от премиера. Доколкото знам сгазил е лука някъде. Премиерът го е уволнил. Не знам и не искам да знам подробностите", каза днес Кацаров за причините за уволнението на Димитър Петров.

"Правителството с постановление ни възложи да закупим 1,5 млн. теста . С тези средства ние закупихме 4,7 млн. теста. Три пъти повече. Цената, на която ги купихме, е близка до цената, на която се купуват по-евтините назални тестове за възрастните", добави той за цената на тестовете.

По повод изразени съмнения от страна на главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, че тези щадящи тестове може би не са достатъчно ефективни и че е нужен анализ за това, Кацаров реагира:

"Всеки има право да се съмнява във всичко." Тестовете били закупени като се следвали изискванията за европейски сертификат, да са вписани прозиводителите им в списъка, одобрен от ЕК, и да имат чувствителност 90-99 процента.

"Това, което вие ми казвате, са лични мнение, предположения, догадки, хипотези", каза той за становището на Кунчев, съдържащо се в негов официален доклад.

Кацаров отрече и друга част от задочните обвинения на своя бивш заместник Петров, че "беше сложена неустойка от 0,5% на ден за закъснение в документацията, след това фирите получиха договори с 10% неустойка и се отказаха".

"Никакви условия не са променяни", твърди министърът.

"Това, което променихме между първата и втората поръчка, е, че при първата нямаше неустойка, предвидена в договорите. Ние бързахме много, имаше фирми, които сключиха договори, но не доставиха тестовете. Във втората - включихме неустойка, това разколеба част от фирмите, така успяхме да сключим договорите с онези, които наистина ще ги направят и доставките са направени", добави той.

За Правителствена - така властта дава на най-скъпото на болните деца

"Правителствена болница е една аномалия, анахронизъм. С това решение властта се отказва да има своя болница и я дава на най-скъпото  - на болните деца. Това е най-луксозната болница, най-хубавото място, което да предоставим на децата, които в момента се лекуват при много лоши условия. Сегашното състояние е статукво. Продължете промяната."

Това беше коментарът на министъра по повод предложението, с което излезе дни преди края на мандата си - за строителство на детска болница в двора на "Лозенец", а докато тя стане факт - да има преструктуриране и сливане като Правителствена поеме и пациентите на Педиатрията. Това намерение предизвика притесненията на медиците от болница "Лозенец".

"Това, че няколко души са се захранили на хранителната верига и използват страховете на работещите, няма да го бъде. Едната болница се влива в другата, няма да се назначават нови лица", каза още Кацаров.

Потвърден случай на Омикрон няма, но не ще има скоро

В България все още няма потвърден случай на заразен с новия вариант на COVID-19 - Омикрон. 

Все пак той предупреди, че нито един от досегашните известни варианти на вируса не е подминал страната ни, затова очаква скоро и Омикрон да стъпи у нас официално. 

"Засега не се налага предприемането на допълнителни мерки. Всички, които са необходими, сме ги предприели своевременно. Защитени могат да се чувстват онези, които са ваксинирани и са изградили имунна защита", подчерта Кацаров. 

Той припомни, че от десетина дни България не е в тъмночервената COVID зона, а в червената и изрази надежда, че скоро ще премине в жълтата. Припомняме, че днес заболеваемостта падна под 2000 души за 24 часа, но смъртността остава висока - близо 120 души са загубили битката с вируса само пред последното денонощие. 

"Общата смъртност в България по начало е много висока. Ние бяхме на първо място в света и преди пандемията. Анализът, който правим за високата COVID смъртност у нас, отчита няколко причини. Едната е, че сегашният Делта вариант протича по-тежко от предишните. Но основната  е, че много малко хора се ваксинираха", заяви министърът. 

Все пак той призна, че има и трета причина за високата смъртност - изключително лошото състояние на здравната ни система по принцип. 

Кацаров отново обяви, че през тази вълна леталитетът (съотношението на починали към броя на заразени от ) бил по-нисък и то заради създадената добра организация за лечението на болните. Всъщност основната причина е в ръста на правените тестове и съответно официално регистрираните случаи на COVID, което променя съотношението надолу.  

Министърът обяви, че бил обнадежден, защото се наблюдавал засилен интерес към ваксинацията. 

"Ако лятото имаше по 30 000-40 000 поставени ваксини седмици, то сега имаме по 130 000-140 000 ваксинирани седмично. Сякаш хората осъзнаха смисъла на зеления сертификат"