Неудобството на преките включвания по телевизията е, че обикновено телевизията ни уведомява какво върви в момента по програма, а де факто излъчва нещо съвсем различно. Особено в ден като днешния, в който всички телевизии зарязаха предварителната програма, за да ни покажат кои ще са новите министри. И така под кадри, на които Корнелия Нинова се пъчи гордо и гледа строго до новия премиер четем: „Червената шапчица“, приказка, драма, исторически. А пък под интервю с Рашков върви надпис: „Приятелите на дядо Коледа“, екшън, 2-а серия.

Не знам дали е случайно, или телевизионните монтажисти си правят шегички, но трябва да им призная, че техните надписи правят излишни всякакви политически анализи и журналистически говорилни. Едно заглавие на филм казва всичко. 

Като стар вестникар още помня споровете дали снимката, или новината е по-важна. Всъщност, всяка новина може да се сведе до текст под снимка, така че в тия дискусии фотографите обикновено побеждават. Монтажистите явно също. Но и без надпис един-единствен кадър може да покаже политическата ситуация в цялост. Например пресконференция на бившия премиер Борисов. На която виждаме само два микрофона на телевизии. Няма тълпа журналисти, няма похихиквания, няма планини от микрофони и касетофони и биещи се оператори и репортерки. Тъжно и изчерпателно като картина на Рембранд. 

Докато гледах представянето на кабинета, ми направи впечатление, че министрите гледат доста притеснено и мрачно. Чак ми стана жал, защото има причина да изпитват известни опасения. Не е лесно да влезеш в стъпките на Бойко Борисов и 40-те разбой... тоест твои предшественици. Единственият усмихнат беше Бойко Рашков. Старият-нов вътрешен министър, който колегите монтажисти обявиха уж случайно като „Новите приятели на дядо Коледа“. Трябва да ви кажа, че точно неговата усмивка ми е най-ясна и я пожелавам на всеки от нас. Цял живот се опитваш да направиш кариера в министерството, но колчем тръгнеш да вършиш някаква работа и те остракират. И нашите, и вашите, и старите, и новите – всеки те гони. И накрая, в заника на живота ти, вече пенсионер, изведнъж ти дават възможност да си го върнеш на всички и да извадиш тайния списък с хора, които си проклинал на всяка Нова година, когато идва моментът да си пожелаем нещо, и да почнеш да караш по него. Кой от нас би отказал нещо такова? Така че аз на това министерство залагам най-много пуканки – ще има екшън, ще има камери, ще има таралеж, мачкане и гол г.з в реално телевизионно време. Та не знам дали ще е успешно, но със сигурност няма да е скучно.

Другият голям герой в това правителство е госпожа Нинова. Тази жена е като принцеса от приказките:  в огън я горили, във вода я давили, с меч я клали и с отрова я тровили, а тя все си намира някой да я целуне и да я върне в света на живите. Даже вечните Борисов и Доган са на път да изтекат в канала, а Нинова министър стана. Биографията й е забележителна. Беше в СДС – СДС няма. Сега е в БСП и БСП също е на път да изчезне. Костов я уволни, сега той е пенсионер, а тя още управлява. Борисов я би, би, би, сега той дава пресконференции в Пампорово само пред два микрофона, а тя пред 102 в София. Аз мисля, че подценявахме Нинова, а тя е тайното оръжие на България, което може да влезе в употреба за отстраняване на всякакви световни проблеми. Един мандат министър в Северна Корея, и Пхенян ще моли Сеул да се обединят. Два мандата в Турция, и Ердоган ще иде на трайно лечение на минерални бани. Да се яви три пъти на избори в Унгария и Орбан ще стане шофьор на тир в Лондон. Няма да се изненадам, ако я пратим на обиколка в Китай и ковидът изведнъж изчезне, сломен от неравностойната борба. 

Така че, когато министертвото на икономиката изчезне, както изчезнаха СДС и БСП, не бива да отписваме госпожа Нинова, а да я пратим на работа в Държавния департамент.