Предложение да се купят антигенни назални тестове с по-голяма чувствителност от тези на основата на слюнка се съдържа в доклад на главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Там се прокрадва и съмнение доколко ефективни са използваните сега тестове и се предлага да се проведе допълнителен анализ като се наблюдава регистрираната заболеваемост при учениците от  I до IV кл. през следващите седмици.

"По данни на Министерството на образованието и науката, за периода 10-26 ноември 2021 г. в страната са били проведени 600 000 теста на ученици от първи до четвърти клас, като само при 0,002 на сто от тях (116 деца) са били отчетени положителни резултати, се посочва още в доклада.

Като мярка за осигуряване на безопасна училищна среда от началото на ноември бе въведено индивидуално неинвазивно изследване на SARS-CoV-2 с цел скрининг на ученици от 1-4 клас за осигуряването на по-продължително провеждане напприсъствен учебен процес. Провеждането на периодично изследване (два пъти седмично) на ученици е практика, въведена рутинно в различни държави на ЕС, с която се цели своевременно да се идентифицират пресимптомни носители на новия коронавирус. Ефективността на мярката зависи от чувствителността на тестовете и начина на провеждане на изследването, като за постигане на желания резултат е необходимо тестовете да са достатъчно чувствителни и лесни за прилагане."

"Необходимо е да се проведе допълнителен анализ на ефективността на използваните тестове в училищна среда като се наблюдава регистрираната заболяемост в посочената възраст през идните седмици. В тази връзка и предвид отчетен недостиг на неинвазивни бързи антигенни тестове за слюнка, с които да се осигури двукратно изследване на учениците за SARSCoV-2 като мярка за формиране на безопасна учебна среда, предлагам да се обмисли възможността за закупуване на бързи антигенни тестове с назален секрет, с чувствителност по-висока от тестовете със слюнка.

Това ще позволи допълване на видовете бързи антигенни тестове, които да се използват в училищата и възможност за обезпечаване на всички ученици с двукратно изследване всяка седмица, чиито родители са декларирали съгласие за това", пише в доклада на Кунчев, публикуван на страницата на МЗ.

След предложенията на Кунчев има преминаване към тестване веднъж в седмицата само в общините със заболеваемост до 350 на 100 хил. души "като временна мярка".

"Предлагам в общини с 14-дневна заболяемост до 350 на 100 000 население да се допусне присъствено обучение на всички ученици с декларирано съгласие, при еднократно изследване на учениците в първия учебен ден за съответната седмица в условията на задържаща се или спадаща 14-дневна заболяемост при децата", пише в доклада.

В последвалата заповед на здравния министър Стойчо Кацаров обаче беше указано, че от 6 декември учениците ще се изследват веднъж седмично във всички общини със заболеваемост над 250 на 100 хил. души, а педагогическият и непедагогическият персонал - два пъти седмично, с изключение на тези, които притежават документ за ваксинация, преболедуване или изследване. Изискването всички ученици от пети до дванадесети клас, както и педагогическият и непедагогическият персонал в училищата да носят защитна маска за лице по време на престоя и обучението им в училищата е валидно.

До подобно решение се стигна, след като МЗ не успя да осигури щадящи тестове за всички класове и по-големите ученици в областите с висока заболеваемост не успяват шест седмици да се върнат на училище. Така правилата за тестване бързо бяха променени за един ден, след като от образователното министерство многократно опровергаваха данни, които изнасяше Кацаров. В ранния следобед в петък от МОН обявиха най-накрая, че има тестове за всички за понеделник. Ситуацията за 13 декември - не е толкова ясна.

Най-ниска е 14-дневната заболеваемост от COVID-19 във възрастовата група 0-19 г. - 155,64 на сто хиляди души, отчита още докладът на Кунчев.

При децата на възраст 10-19 г. се наблюдава намаляване на броя на новозаразените лица за последните две седмици и задържане съответно около 255 на 100 000 население при децата на 15-19 г. и около 155 на 100 000 население при децата на 10- 14 г.

Най-висока е 14-дневната заболеваемост във възрастовата група 70-79 г. - 577,06 на сто хиляди, и в групата 60-69 г. - 573,68 на сто хиляди. Отчита се тенденция на намаляване на новорегистрираните случаи във всички възрастови групи.

Спад се наблюдава и в 14-дневната смъртност в страната, която към момента е 24,61 на сто хиляди души. Намалява и броят на лицата, нуждаещи се от хоспитализация и от интензивно лечение и грижа, е посочено още в доклада.