Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

„Време е отговорно да поставим въпроса така, че да имаме не само „сградата“ детска болница, но да имаме реално и ефективно детско здравеопазване, обосновано на най-доброто, което може да постигнем."

Това коментира по БНТ в сряда директорът на болница "Лозенец" Радосвет Горнев.

Вчера здравният министър Стойчо Кацаров обяви, че в двора на лечебното заведение, известно и като Правителствена, ще се строи Националната детска болница, а докато тя бъде готова ще има преструктуриране на "Лозенец", така че тя да приема вече малките пациенти на Педиатрията. Това предизвика остри реакции от персонала на болницата. Опасенията са, че подобно решение ще затрудни трансплантациите, както и статута ѝ на университетска болница.

 
„В България повече от 11 години не се е извършвала детска трансплантация – това е позорно за страна членка на ЕС“, посочи доц. Горнев.

Той уточни, че не е против да се строи в двора на болницата

"Най-доброто е да бъде детска болница, която да е част от университетската болница „Лозенец“, каза той.

Той допълни, че „Лозенец“ разполага с целия набор на отделения и клиники, включително и с единствения в България трансплантационен център за детски трансплантации.

„Ние нямаме нужда от сгради, финансовият ресурс е неограничен, но човешкият ресурс е строго ограничен“, коментира той.

Арх. Бакалова: Предложеният терен е подходящ

Теренът, който беше предложен от министерството на здравеопазването за детска болница у нас, е подходящ. Това е позицията на арх. Петкана Бакалова, която тя изрази в сряда по БНТ.

Тя изреди няколко причини за това: „Първо теренът е достатъчно голям, второ е в непосредствена близост до парк, който е изключително важен за детската болница. Наблизо има масов транспорт, също така и голям булевард, който може да бъде продължен, за да се осигури безпрепятствен достъп на линейките. Не на последно място бъдещата сграда има възможност да бъде гъвкава, т.е. да бъде достроявана. Освен това там ще бъде позициониран протонен ускорител – това е изключително важно за детската болница.

Бакалова допълни, че от гледна точка на градоустройството, урбанизма, архитектурата и инфраструктурата, теренът е подходящ.

„Почти две години със Столична община търсим терен. Бяха предложени 4 терена – Александровска болница, която е наситена със сгради, няма паркова среда; теренът на Правителствена болница, който се оказа, че паркът в близост не е нито държавна, нито общинска собственост; теренът в близост до Цариградско шосе (бившите казарми), където има инфраструктурна обезпеченост, но теренът е на Министерство на отбраната и трябва да получи ново отреждане“, добави Бакалова.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.