Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

В България има съмнителни проби за новия вариант на коронавируса Омикрон. Те се базират на предварителни изследвания, получени от PCR тест.

Това съобщи за Нова тв вирусологът от Националния център по заразни и паразитни болести  доц. Ивайло Алексиев.

Съмнителните проби са заредени в специален секвенатор късно снощи, така че най-рано в петък ще стане ясно дали има Омикрон сред тях.

Тестовете са на хора от различни части от България. За момента няма данни дали те са пътували в чужбина.

Пробите са от две населени места. Засега обаче те не се съобщават, за да не се всява излишна паника. За момента няма данни дали хората, от които са взети пробите, са пътували в чужбина.

"Ако го засечем тук, можем наистина да очакваме за няколко седмици до месец и половина да има известно изместване на Делта-варианта в България", каза доц. Иван Иванов от НЦЗПБ пред БНТ.

"Бихме могли да кажем, че този конгломерат от мутации, които определят "Омикрон" вече говорят за една адаптация на вируса, която я очакваме от много време, така че вече да се намали тази честота на смъртните случаи, която наблюдавахме при предходните варианти", допълни доц. Иванов.

По-задълбочени епидемиологични проучвания от страна на експертите от Националния център по заразни и паразитни болести ще има, когато се докаже наличието на Омикрон у нас. Наскоро вариантът беше открит в съседна Гърция, а малко преди това и в Румъния, затова според експерти е въпрос на време да бъде засечен и у нас.

 

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.