Правителството на Хонконг отправи твърдо предупреждение към американското издание "Уолстрийт джърнъл" след публикуването на критична редакционна статия за предстоящите избори за законодателен съвет на града, предаде Франс прес.

Вестникът заяви в материала от 29 ноември, че гласуването с празна бюлетина е едно "от последните средства за жителите на Хонконг да изразят политическите си възгледи".

Хонконгският секретар по континенталните и конституционни въпроси Ерик Цан заяви, че е "шокиран" от този израз, и предупреди, че Хонконг забранява "всяко подбуждане да не се гласува, да се гласува с празна бюлетина или да се пусне невалидна бюлетина" в урната.

"Запазваме си правото да вземем необходимите мерки независимо дали подбуждането е извършено в Хонконг или в чужбина", посочи Цан в писмото предупреждение до консервативния американски всекидневник.

Предупреждението се прави в момент, когато китайската комунистическа партия затяга хватката си около международния бизнес център.

Цан се възмути по-рано и от друга редакционна статия във вестника миналата седмица, озаглавена "Хонконг казва: "гласувай, или . . .", в която се подразбираше, че полуавтономният регион налага с принуда декемврийските избори.

В началото на годината китайското правителство наложи в Хонконг нова политическа система. В рамките й всички кандидати за публична длъжност трябва по-специално да минат проверка за политическа лоялност и да бъде потвърдено, че "не представляват заплаха за националната сигурност".

Пекин възприема болезнено всичко, което би могло да хвърли сянка върху тази нова система, известна като "запазена за патриоти".

Хонконгското правителство предупреди, че всеки, който насърчи бойкотирането на изборите, ще бъде преследван.

Законът обаче не забранява да не се гласува или да се гласува с празна бюлетина.

Повечето активисти на продемократичната опозиция в града са в затвора или в изгнание, други отказаха да се кандидатират на изборите или им бе забранено.

Срещу двама активисти, живеещи в чужбина, са издадени заповеди за арест, тъй като призоваха хората чрез социалните мрежи да не гласуват за законодателен съвет.

Според статията в "Уолстрийт джърнъл", подобни мерки сочат, че Китай "смазва автономията, която бе обещал" на Хонконг и "се опитва да наложи политическите си репресии дори в чужбина".

БТА