Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Китайското правителство осъди масовата оставка на по-голямата част от опозицията на Хонконг от парламента като "открито предизвикателство" за нейните власти, предаде Би Би Си.

Почти всички продемократични депутати подадоха оставки в знак на протест, след като четирима техни колеги бяха уволнени като "заплаха за националната сигурност".

Мнозина смятат, че ограничената демокрация на Хонконг сега е в предсмъртна разруха, отбеляза Би Би Си.

Правителството на Великобритания обвини Китай в нарушаване на ангажиментите си за защита на автономията на Хонконг.

Бившата британска колония стана част от Китай през 1997 г., но беше обещано, че може да запази някои уникални свободи в продължение на 50 години.

Външният министър на Обединеното кралство Доминик Рааб реагира на отстраняването на четиримата депутати, като каза:

„Налагането от Пекин на нови правила за дисквалификация на избраните законодатели в Хонконг представлява явно нарушение на правнообвързващата китайско-британска съвместна декларация. Китай отново наруши обещанията си и подкопа високата степен на автономия на Хонконг."

САЩ също осъдиха случилото се, наричайки го движение към "еднопартийна диктатура".

Правителството в Пекин и властите на Хонконг защитиха дисквалификациите като законни.

Те се обосноваха с нови правила от Китай, според които избраните законодатели трябва да бъдат дисквалифицирани, ако подкрепят независимостта на Хонконг, отказват да признаят суверенитета на Китай, искат чужди сили да се намесват в делата на града или по друг начин заплашват националната сигурност.

Китайският посланик в Лондон е бил извикан в британското министерство на външните работи, което е изразило дълбока загриженост от отстраняването на депутати от законодателното събрание на Хонконг, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.