Китайското правителство осъди масовата оставка на по-голямата част от опозицията на Хонконг от парламента като "открито предизвикателство" за нейните власти, предаде Би Би Си.

Почти всички продемократични депутати подадоха оставки в знак на протест, след като четирима техни колеги бяха уволнени като "заплаха за националната сигурност".

Мнозина смятат, че ограничената демокрация на Хонконг сега е в предсмъртна разруха, отбеляза Би Би Си.

Правителството на Великобритания обвини Китай в нарушаване на ангажиментите си за защита на автономията на Хонконг.

Бившата британска колония стана част от Китай през 1997 г., но беше обещано, че може да запази някои уникални свободи в продължение на 50 години.

Външният министър на Обединеното кралство Доминик Рааб реагира на отстраняването на четиримата депутати, като каза:

„Налагането от Пекин на нови правила за дисквалификация на избраните законодатели в Хонконг представлява явно нарушение на правнообвързващата китайско-британска съвместна декларация. Китай отново наруши обещанията си и подкопа високата степен на автономия на Хонконг."

САЩ също осъдиха случилото се, наричайки го движение към "еднопартийна диктатура".

Правителството в Пекин и властите на Хонконг защитиха дисквалификациите като законни.

Те се обосноваха с нови правила от Китай, според които избраните законодатели трябва да бъдат дисквалифицирани, ако подкрепят независимостта на Хонконг, отказват да признаят суверенитета на Китай, искат чужди сили да се намесват в делата на града или по друг начин заплашват националната сигурност.

Китайският посланик в Лондон е бил извикан в британското министерство на външните работи, което е изразило дълбока загриженост от отстраняването на депутати от законодателното събрание на Хонконг, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.