Първият жител на Хонконг, обвинен по закона за националната сигурност, бе осъден днес за тероризъм и подстрекаване към сепаратизъм в знаков съдебен процес, който ще има дълготрайни последици за това как този закон ще промени традициите на правораздаването в мегаполиса, основаващи се на системата на общото право, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Двайсет и четири годишният бивш сервитьор Тун Ин Кит бе осъден за това, че се е опитал да прегази с мотоциклета си трима полицаи от звеното за борба с масовите безредици, като същевременно е носил знаме с протестния лозунг "Освободете Хонконг, революция на нашето време!", който прокурорите са сметнали за сепаратистки.

До голяма степен очакваното решение на съда, което в значителен план зависи от интерпретацията на лозунга, налага нови ограничения върху свободата на словото в бившата британска колония, казват активисти. Правозащитни организации разкритикуваха решението да се откаже на Тун пускането му под гаранция и процес с участие на съдебни заседатели, които са ключови характеристики от правораздавателната система на Хонконг.

Делото на Тун се разглеждаше от съдиите Естер То, Антия Пан и Уилсън Чан, подбрани от главния администратор на Хонконг Кари Лам да водят дела, свързани със закона за националната сигурност.

Съдия Естер То прочете резюме от решението на съда, в което се казва, че "подобна демонстрация на призив е способна да подбуди други хора към сепаратизъм".

Тя добави, че Тун е разбирал сепаратисткото значение на лозунга и е имал намерение да го сподели с други хора. Неговите действия са нанесли "сериозна вреда на обществото", резюмира съдийката.

В подробния текст на присъдата, публикуван на сайта за правна информация, се казва, че мотоциклетът на Тун потенциално е послужил като смъртоносно оръжие.

"Отказът на обвиняемия да спре на всички постове за полицейска проверка и това, че в крайна сметка се е врязъл в полицаи представлява посегателство срещу полицията, която е символ на закона и реда в Хонконг", добавят в решението си съдиите.

Тун пледира невинен по всички обвинения. Самата присъда ще бъде прочетена на по-късна дата, след като съдът изслуша в четвъртък всички смекчаващи вината обстоятелства по делото.