Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Близо 7 на сто от учениците в горния гимназиален курс са ваксинирани, а около 5 на сто са преболедували - те няма нужда да правят тестове, за да се върнат на училище. Това обясни днес по БНТ министърът на образованието Николай Денков.

В петък вечер хиляди родителите получиха спешно от училищата на децата си бланки за декларации за съгласие за тестове, за да може учениците и над 5 клас да се върнат на училище от понеделник. Тези със сертификат са предупреждавани да ги носят на хартия, въпреки че мобилното приложение за проверки на сертификати е достъпно за всички.

В момента 89% от учениците до 4 клас посещават занятията, отчете министърът.

"Най-тежък удар беше, когато беше обявено, че има 1 млн. тестове, но това не се случи. Тогава запознах премиера Янев, имахме среща със здравния министър, в сряда казах категорично, че трябва да се промени заповедта. За щастие, в четвъртък тя беше променена, за да имаме едно тестване седмично", коментира Денков, който неведнъж индиректно критикува колегата си Стойчо Кацаров за неадекватните мерки за борба с пандемията.

Ваксинираните учители са 46-48%, но някои от тях все още с една доза, уточни Денков. Той призова учителите да оставят децата да се адаптират към присъственото обучение, преди да започнат с изпитите, тестовете и контролните в клас.

Образователният министър отказа да коментира дали ще бъде отново начело на МОН в бъдещото редовно правителство.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.