Европейската комисия е сляпа. Заради нейното поведение политиците у нас са замели проблемите с корупцията и основните права.

Тези обвинения прозвучаха в Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент. Това стана по време на обмяна на мнения за доклада за посещението в България през септември на Групата за наблюдение на демокрацията, върховенството на закона и основните права, или Мониторинговата група.

Докладът е изготвен от председателя на делегацията - нидерландската депутатка София ин 'т Велд от либералната група „Обнови Европа“ (ОЕ).

„Десет години гласовете на българите бяха превърнати в стена от мълчание. Чрез извънредно дипломатичните постъпки на ЕК в контекста на Механизма за сътрудничество и проверка (МСП). Така политиците успяха да заметат под килима проблемите с корупцията и основните права“, заяви социалистката Елена Йончева.

Тя е единственият български член на  Мониторинговата група.

„Не можем повече да мълчим за системната липса на правосъдие. Ако не реагираме, ще се превърнем в съучастници“, допълни Йончева.

Тя нападна и главния прокурор Иван Гешев:

„Дейността му в България очевидно страда от недостатъци. Това е съвсем очевидно. И е струвало милиони евро на българските граждани.“

Нападки отправи и добре познатата у нас ирландка Клейр Дейли от радикалната група „Левицата“ в ЕП.

„Няма по-слепи от тези, които не искат да видят“, цитира тя поговорка в родината си.

Така според нея се обобщава подходът на ЕК към страната ни. Доказвало го всичко, което евродепутатите видели у нас.

Дейли била поразена от думите на президента Румен Радев, че докато хората били на улицата да протестират срещу правителството, ЕК изготвила доклад, че в момента се извършват някакви реформи.

Клеър Дейли не спря дотук. Тя отново повдигна въпроса за македонско малцинство в страната ни. Ирландката изрази разочарование, че в доклада на Мониторинговата група изобщо не било споменато нищо по този въпрос.

Освен че преди година подкрепи протестите в България, крайно лявата депутатка се забърка и в скандал с ирландски собственици на апартаменти в хотелския комплекс „Сънсет ризорт“ в Поморие и местните власти. Те бяха отказали да плащат такса за поддръжка от 15 евро на квадратен метър.

Любопитното бе, че словакът Владимир Билчик на практика защити настоящото служебно правителство, макар да е от Европейската народна партия (ЕНП), от чиито редици е и ГЕРБ. По думите му повечето проблеми у нас са от предишния кабинет, т.е. този на Бойко Борисов.

Както и при посещението си у нас, така и сега София ин 'т Велд заяви, че Мониторинговата група е особено разтревожена за свободата на медиите и медийния плуразизъм в страната ни. Положението било много тежко.

Друга причина за безпокойство е борбата с корупцията и работата на прокуратурата. Ин 'т Велд похвали служебното правителство, че е твърдо решено да използва времето и правомощията, които са му дадени, за да извади на показ информация, която може да се използва от следващия кабинет, за да се пребори България с корупцията.