Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Годината е 2013-а. Лятна сесия на Европейския парламент в Страсбург. България се тресе от протести. Подпалило ги е предложението на правителството на Пламен Орешарски депутатът от ДПС, крупен бизнесмен и медиен собственик Делян Пеевски да бъде назначен за шеф на Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС).

С колежката ми от националното радио Диана Чепишева препускаме по коридорите на Европейския парламент в Страсбург. Гоним кого мислите? Самия Ги Верхофстад, лидер на групата на либералите в Европарламента. Тогава тази група се казваше Алианс на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ), днес се казва "Обнови Европа" (ОЕ).

Това е европейската партия и група в Европейския парламент,  която се изказва най-непримиримо против корупцията, национализма, дискриминацията и най-пламенно се застъпва за върховенството на закона, правата на човека и особено - на малцинствата и на ЛГБТ общностите. Част от нея е и българското Движение за права и свободи (ДПС).

Та, гоним ние Ги, а той бяга. Завива по коридорчета. Спотаява се в затворени за медиите зали. Крие се в кабинети. Само и само да не го попитаме какво мисли за съпартиеца си Делян Пеевски, който тогава стана Скандалът на България и до днес продължава да бъде част от него.

По-късно все пак успяваме да "заковем" мосю Верхофстад на негова пресконференция и въпреки усилията на говорителя му да ни "отсвири" успяваме да зададем П-въпроса си.

Той се измъква с лаконичен и формален отговор. Пеевски е вътрешен въпрос на ДПС и АЛДЕ няма да се меси на сестринската си партия в решаването му.    

Година по-рано, Верхофстад и групата на АЛДЕ организират публично изслушване в Европейския парламент в Брюксел за плурализма и свободата на медиите в България (въпреки недоволството на евродепутатите от ДПС). Но когато нещата опират до Пеевски, и АЛДЕ, и тяхната еврокомисарка „желязната" Нели Крус заемат пилатопонтийска поза - не искат да вземат страна в "борба между олигарси" и то - на калния български терен.

Във въздуха увисват въпросите: какво общо има демокрацията с олигархията? И какво прави олигарх в този антиолигархичен АЛДЕ?

Вчера и онзи ден една от най-изтъкнатите колежки и съратнички на Ги Верхофстад, холандката София ин 'т Велд беше в София - познайте защо: естествено, от тревога за корупцията и свободата на медиите в България. 

На пресконференция тя изрази дълбока загриженост по тези два въпроса и смъмри Европейската комисия, че отгоре-отгоре е наблюдавала страната ни. 

"Има прекалено много безнаказаност за корупцията, каза София ин 'т Велд. - Разследването, предявяването на обвинения и осъждането за корупция за нас е проблем в България“. 

„На хартия всичко изглежда добре в тази страна, но, като видите пропастта между това, което е на хартия и това, което всъщност е в действителност, не мога в тази връзка да не проявя крайна критичност към Европейската комисия, която видимо много повърхностно извършва своите проверки и със сигурност трябва да ги засили“, добави тя.

След 10 години в Брюксел няма европейска партия, която да ме изненада с "пропаст" между думите и делата си. Бих се изненадал по-скоро от липсата на такава пропаст.

И либералите не могат да ме изненадат, като си спомня как този еврофедералист Верхофстад покани в групата им едни осиротели откъм група италиански евродепутати, които тогава искаха да вадят страната си от еврозоната и бяха в компанията на идеолога на Брекзит Найджъл Фараж.

Никоя от партиите в Европейския парламент не може да ме удиви с двуличие или с целесъобразно поведение. Те са в кръвта им.

Но не това е важното. По-важно според мен е, че на вчерашната пресконференция в София никой не попита Софи ин 'т Велд какво мисли за американските санкции по закона „Магнитски“ срещу Делян Пеевски и Илко Желязков - и двамата от ДПС, т.е. и от "Обнови Европа".

Никой не я попита и за протестиралите 10 месеца българи, които сочеха ДПС като част от подлежащото на „изчегъртване" статукво.

Никой не я попита нито за „Росенец", нито за ТЕЦ Варна.

И за ролята на ДПС в българската правораздавателна и правоохранителна система - особено в прокуратурата и следствието.

Никой!

Защо не попитах аз? Защото не ме пуснаха в залата. Сам си бях виновен. Местата бяха ограничени заради COVID мерките, а аз не се бях регистрирал навреме. Когато видях записа на пресконференцията, беше късно. 

Но да си бил в тази зала и да не питаш европейската съпартийка на санкционирания Пеевски как има очи да се изказва за корупцията в България,  значи да отиваш на събитие без никаква подготовка. Значи пишеш за неща, от които хабер си нямаш.

При това положение 112 място е високо за България в таблицата на "Репортери без граници". И не Пеевски е виновен за него.

В тази страна всеки идиот, всеки мошеник и всеки гьонсурат може да прави успешна пропаганда. Тук няма памет, която да пречи на това.

Коментари

В едно Желев е прав

Всяка нидерландска селянка пък била тя и либералка се чувства длъжна да обяснява неща от които хал хабер няма, особено ако това се случва в чужда за нея страна. И да, оня с редките зъби Верховстад е сред основните виновници за цялата тази перверзия. Което, между другото, доведе и до Брекзит. А Фараж беше онзи, който с две думи докарваше до гърчове яловия белгийски либераст Ги.

Гудбай, Желев

Пенсионирайте го вече другаря гербомустак Желев... Смешните му пасквили в подкрепа на герберастките грабежи, срещу Радев, хвалбите му за Сталинка и т.н. се сбъднаха точно наопъки. Сега, 35 години след Румен Воденичаров и 2 години след Христаки Иванов гледам се е качил най-после на влака срещу ДПС... С фалшифицирани спомени от неща, които не са се случвали. Никой не се интересува от тия бълнувания.

Калин

Вие си пенсионирайте зеления, проруски чорап, събрал около себе си цяла пасмина от агенти, доносници и явочници, техните деца и потомци, да го подкрепят за изборите. Желев е единственият обективен глас, който чувам тук !

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.