Видна представителка на европейската партия, част от която са ДПС и Делян Пеевски, днес изрази в София дълбока загриженост за корупцията, свободата на медиите и това, което тя вижда като бездействие на прокуратурата в България. 

„Видяхме, че има огромни проблеми, проблемите са много големи по мащаб. Същевременно ние видяхме решителността на българите да се справят с предизвикателствата и тази решителност е също толкова огромна“, каза София ин 'т Велд (Холандия) от либералната група „Обнови Европа“ в Европейския парламент на пресконференция в столицата.

Тя беше у нас през последните два дни начело на група евродепутати, включително Елена Йончева от БСП, от Комисията по правосъдие, вътрешни работи и граждански свободи. Програмата им включваше срещи с президента Румен Радев, вицепрезидентката Илиана Йотова, вътрешния министър Бойко Рашков, вицепремиера по европейските въпроси Атанас Пеканов, министъра на правосъдието Янаки Стоилов, министъра на културата Велислав Минеков, главния прокурор Иван Гешев.  

„Корупцията и свободата на медиите за нас за изключително важни и те са на първо място. Разбира се, този проблем не съществува само в България. И въпреки всичко ни се струва, че тук има прекалено много безнаказаност за корупцията, каза София ин 'т Велд. - Разследването, предявяването на обвинения и осъждането за корупция за нас е проблем в България“.

Като друг "голям" проблем тя определи "дискриминацията и изключването" на малцинствени групи като ромите, "езиковите малцинства" и ЛГБТИ общността.

„На хартия всичко изглежда добре в тази страна, но, като видите пропастта между това, което е на хартия и това, което всъщност е в действителност, не мога в тази връзка да не проявя крайна критичност към Европейската комисия, която видимо много повърхностно извършва своите проверки и със сигурност трябва да ги засили“, добави тя.

Среща с Гешев

Евродепутатката каза, че била изненадана от снимки в български медии, изобличаващи предишния министър-председател,  и липсата на последващи действия. За срещата си с главния прокурор Иван Гешев в София ин 'т Велд каза:

"Не мисля, че получихме всички отговори, които търсихме. Голяма част от въпросите, които ние зададохме, бяха свързани с липсата на активност и липсата на започнати разследвания".

Един от тези въпроси е бил свързан с "печално известната снимка на бившия министър-председател" - с „шкафчетата“ и „кюлчетата“, за която Бойко Борисов твърди, че е монтаж. По думите ѝ Гешев отговорил, че не знае докъде точно е стигнало това производство, което тя даде да се разбере, че не ѝ е прозвучало сериозно.

Тя подчерта и че не е имало последващи действия и по обвиненията в полицейско насилие по време на антиправителствените протести в София миналата година.

„Полицейското насилие по време на протестите срещу корупцията и лошото управление показва, че реформите са крайно необходими“, каза София ин 'т Велд.

Тя свърза още бедността у нас с "лошото управление" и "обществените поръчки проядени от корупция".

"Борбата срещу корупцията е в крайна сметка борба срещу бедността и неравенството, заяви евродепутатката. - Защото тези, които са най-уязвими в обществото страдат най-много от корупцията в него“.

Депутатите искат затягане на мониторинга

Мониторинговата група призовава Европейската комисия да затегне мониторинга над България и одита на европейските фондове, включително на Механизма за възстановяване и устойчивост.

Това се казва в изявление на София ин 'т Велд, разпространено от ЕП след края на посещението на евродепутатите у нас.

Същевременно от мониторинговата група разбират ограничените възможности на служебното правителство да се справи с поредицата от предизвикателства. Депутатите обаче са окуражени от ангажимента на кабинета в София да използва инструментите с които разполага. Те ще продължат да следят внимателно случващото се в България.

Ситуацията със свободата и плурализма на медиите в страната продължава да бъде обезпокоителна, заявява още София ин 'т Велд. Властите трябва да увеличат усилията за подобряването на работната среда и безопасността на журналистите, както и за гарантирането на независимостта им. Високата степен на концентрация на медиите и липсата на прозрачност при отпускането на пари от обществения бюджет и еврофондовете  трябва да бъдат на първите места в политическия дневен ред.