"Критично, но под контрол."

Така изпълнителният директор на "Левски" Ивайло Ивков определи положението в клуба на пресконференция, която бе втора за него, след като беше представен през миналия месец на позицията.

Както той обеща, "сините" периодично ще се отчитат пред обществеността за свършената работа.

"Въздържах се и не съм дал нито едно интервю, за да се знае, че на тези пресконференции ще кажа всичко важно, рече Ивков. - Всички ще бъдат тренирани по един и същи начин. Предполагам, че има интерес към правните казуси и кредиторите. Три са случаите, които се открояваха там. Имам предвид размера на дължимите суми, начина на изплащането. Иначе са доста повече от три."

Той започна със случая на уволнения през миналата година Петър Хубчев, който осъди клуба във ФИФА, а от разрешаването му в немалка степен зависи професионалният лиценз на "Левски".

"Имаме подписано споразумение с г-н Хубчев и неговия екип. Вече е платена и първата вноска в срок. Там сумата е притеснителна. Няма да се впускам и ще остава верен да не анализирам какво се е случило в миналото. Сумата е разсрочена за следващите 6 месеца на месечни вноски. Никак не съм щастлив с това споразумение, но то беше неизбежно с оглед състоянието, в което е клубът. Там не бяха постигнати договорености за никакви отстъпки. Цялата сума ще бъде изплатена в следващите шест месеца. 800 000 лева е останалата сума, която включва лихви и главници", обясни синът на легендата Кирил Ивков.

Той изрази разочарование, че Петър Хубчев не е направил компромис, но все пак допълни, че грешката е била на клуба. Дори чужденците обаче проявявали разбиране и намалявали размера на парите, които им се дължат. 

Сега Станимир Стоилов още не е получил и една заплата, а клубът дължи по две на служители и играчи - от четири доскоро.

Ивков хвърли светлина и за случаите на Симеон Славчев и Насиру Мохамед.

"Вторият случай е с футболист, който не влиза в плановете на треньорския щаб. Имаше договор с за още година и половина (Симеон Славчев, бел. ред.). След проведени преговори и разбиране от другата страна ние се споразумяхме и сключихме много добро споразумение с г-н Славчев и неговия агент. 12 000 и нещо евро + заплатите до края на годината ще бъдат изплатени. Това е доста добро решение на този казус. Водихме тежки преговори, но в рамките на десетина дни успяхме да приключим с този случай."

"Третият случай е Насиру Мохамед. Има решение на ФИФА за дължимата му сума 395 000 евро. Ще направим така тази сума да не е изискуема до края на годината и да не влияе на лиценза на клуба. Вярваме, че ще можем да постигнем и там едно относително добро споразумение. Очевидни са щетите от тези случаи. Няма нужда да говорим много за това", заключи Ивков.

А как стои въпросът с траншовете към НАП?

"Правим периодични плащания към НАП, но те не са достатъчни. Положението е абсолютно критично и ще продължава в следващите месеци от финансова гледна точка, но нещата са под контрол. Разговаряме с всички. Предстои ни най-тежката Коледа в историята на клуба. Дефицитът, който клубът има в момента, е около 2 200 000 лева, за да преодолеем този първоначален шок."

Той определи като "добри новини" преподписаните договори - при същите условия, с Билал Бари и собствени юноши. Сред тях е Андриян Краев. Целта била да се направи сплав от качествени чужденци и "сини" кадри. Ще бъде привлечен най-вероятно още един играч - след шведския защитник Ноа Сонко Сундберг и Цунами. 

Ще бъдат подсигурени пари за зимен лагер в Анталия, макар и не всички изисквания на Станимир Стоилов да бъдат удовлетворени. Той проявявал разбиране. 

"Стартирахме един честен и открит диалог с феновете. Организираме заедно и тази обиколка в страната. Отпадат шест дела за „Левски“, които са на стойност над 210 000. Благодарим на агента Майез Мустафа. В клуба има пламък в очите. Колкото и да е трудно, нещата са под контрол. Не действаме само на пожар. Мислим за стратегията как да се развиваме. Спечелихме три дела, но четвъртото бе загубено. Там сме на ниво дисциплинарно производство. Правим всичко възможно, за да не е проблем за лиценза на клуба“, допълни изпълнителният директор.

Той коментира и проекта за създаване на ново дружество, в което да членуват феновете и да държат поне част, ако не всичките акции на клуба и по този начин реално го управляват.

"Искам да подчертая важността на нашия проект за нова политика и ново отношение към нашите привърженици. Никого няма да призовавам за обединение. Това за мен са празни приказки. Не може хора, които по някакъв начин са се разделили, да ги призоваваш. Първата крачка вече е направена. Ще следват втора, трета, безброй", рече Ивков.