"Левски" може да стане собственост на феновете си в близко бъдеще - поне такова е желанието на ръководството на клуба и организираните привърженици, стана ясно от среща на "Герена".

На проекта, идеята за който идва от Тръст "Синя България" и Националния клуб на привържениците (НКП), се дава "зелена светлина", както се изрази изпълнителният директор Иво Ивков. А тя е акциите на клуба да са в дружество, собственик на което са запалянковците.

Сбирката в сектор А на стадион "Георги Аспарухов" продължи над два часа и половина.

Тръст "Синя България" е готов да прехвърли акциите си (10 процента) в сдружението. Организацията отправи призив това да направи и Наско Сираков, който държи мажоритарния пакет. Освен той и Ивков, присъстваха също старши треньорът Станимир Стоилов и членът на Управителния съвет Даниел Боримиров.

"Бяха представени почти всички организации. Получи се прекрасна среща, заяви Ивков пред репортери. - Точка първа и почти единствена, всъщност, бе проектът "Левски на левскарите" - създаване на сдружение, което в даден момент да придобие мажоритарния пакет от акциите на клуба. Това е дълъг път, предстои в много по-широк мащаб всички левскари да изкажат мнения. Учудващо абсолютно всички бяха "за" този проект. Предстои много работа, създаване на работна група. Клубът ще бъде домакин, а работата ще се върши от инициаторите."

"Аз няма да прехвърлям никакви акции. Г-н Сираков заяви ясното си намерение, че това е негова мечта. Единственото му условие е той да бъде убеден, че това наистина е широкообхватно и ще бъде на всички левскари от страната. Заяви принципната си подкрепа. Даваме зелена светлина за този проект, детайлите предстои да бъдат обсъдени", добави  директорът и адвокат по образование и професия.

Намерението на двигателите на идеята е във въпросното сдружение да членуват най-малко 20 хиляди фенове. Колкото повече - толкова по-добре. Те ще плащат членски внос и т.н. Ще избират президент, Управителен съвет, а Общо събрание ще заседава и за други важни решения. Това е взаимствано от големите испански клубове, както и от германските, където по закон отборите на практика се притежават от организираните си привърженици.

С членския внос се разчита и на сериозни приходи в годишния бюджет - по няколко милиона лева. Отделно перо трябва да бъдат абонаментни карти за мачове, продажба на фенски артикули и т.н.

Според Ивков тепърва ще се работи по изработване на проекта, а той ще бъде представен за обсъждане сред всички левскари. Това няма да стане преди лятото, по думите му. Самото създаване на дружество и прехвърлянето на акциите не било никак сложно. Стигне ли се дотам, означавало, че основната работа е свършена.

Ако всичко това се реализира, "Левски" ще бъде изчистен от всякакви зависимости, включително финансови, а всяко ръководство ще се избира с мандат и ще знае, че представлява "синята" общност, добави юристът. Така ще се споделя отговорност - от избиращите и избраните.

"Този проект е уникален, поне за България. Концепцията сега бе представена в суров вид, достатъчно е, че нямаше различия. Ще проучим чуждестранния опит, но моделът си е наш. Ще има много подводни камъни, много въпроси за изчистване, много детайли, каза още Ивков, който е син на легендата Кирил Ивков. - Това са мои опасения, които споделих. Трябва да се работи много професионално. Клубът няма капацитет да осъществява сам този проект и ще предостави своя дом на работната група.

Ще бъдем своеобразен мост и медиатор при проява на конфликти. Дано да няма такива. Важното е, че днес се събрахме с почти всички големи организации, включително хора от Варна, Велико Търново, Пловдив, Бяла Слатина... Според мен това е първата такава среща. Дневният ред бе изцяло зададен от представителите на привържениците."

Ивков завърши с това, че няма да е важно кой ще бъде президент и изпълнителен директор, а "да се реализира една мечта". И изрази надежда, че при такава структура всеки един рекламодател ще се стреми към "Левски".