Както е редно, Българската патриаршия изрази съболезнования за жестоката трагедия на магистрала „Струма“, при която изгоряха 45 души.

Както е редно, ден преди това Българската патриаршия изрази съболезнования за пожара в старческия дом, в който изгоряха девет възрастни несретници.

С една дума, църквата си върши работата. Държавата също. Премиерът Стефан Янев отиде в „Пирогов“ при по чудо оцелелите. След него и Зоран Заев. Македонският парламент спря работа.

Вероятно ще има за първи път траур и в двете държави. Нещо, което не се случи, доколкото си спомням, при трагедиите в Лим и в Охридското езеро. Но, както казаха много политици – драмите ни сближават. Да, така е от години. И като мине траурът, всеки тръгва по своя път.

Пресата също си върши работата, говори с експерти, търси проблемите, проверява защо този участък бил наклонен, защо път изскача направо в магистралата, имало ли е точна маркировка. 

Телевизиите са на място, показват трагедията. Говорят с очевидци.

Полицията също си върши работата. Разпитва, разпитва. Търси виновника.

И прокуратурата си върши работата – следи кой какво прави. Даже дойде македонската. И тя ще си свърши работата. Ще създадем обща работна комисия.

И после ще се започне пак същото вършене на работа. Комисии, инсценировки, обвинения, заключения, оправдания, нови обвинения. И накрая ще се окаже, че шофьорът е заспал. И ще започне дискусия за нощните пътувания, която ще затихне постепенно, поради простия факт, че всяка нощувка оскъпява екскурзията.

А в същото време едни 50 старци, оцелели от пожара, са още по пижами. Нямат дрехи и обувки. Не съм видял досега репортаж някой да ги е облякъл и обул. Потопени са от мъката на по-голямата трагедия. Всъщност, има ли малка и голяма трагедия?

Къде си, църкво? Къде си, държаво?