"И в добро, и в лошо сме заедно. Винаги трябва да си помагаме. Трагедията ще има влияние на нашите отношения, но позитивно", заяви премиерът на РСМ Зоран Заев на брифинг в МС в София заедно със служебния премиер Стефан Янев.

Заев сподели, че е бил информиран 5 минути след трагедията от премиера Янев, обадил му се е и президентът Радев. Дошъл да види оцелелите, а и да говори с ръководството на България. Сътрудничеството между президентите, премиерите, министрите и прокуратурите е на високо ниво, каза македонският премиер.

"Болката е голяма и на двата народа. Посетих нашите ранени съграждани, в добро състояние са. Днес правителството на РСМ на заседание ще приеме решение за обявяване на дни на траур, Янев ме информира, че и в България ще стане същото", каза Зоран Заев. Янев потвърди.

Заев изказа съболезнования и за трагедията в дом за стари хора в с. Рояк, община Дългопол, където при пожар загинаха девет души.

"Трагедиите са общи. Българската държава работи бързо и е на място и в момента. Продължава разследването на двата инцидента. Гълъб Донев пътува към община Дългопол да се преценят възможностите за допълнително подпомагане на оцелелите. Оцелелите от катастрофиралия автобус в “Пирогов” са с относително леки травми и се надяваме в близките дни да бъдат в състояние да бъдат транспортирани до местата, където живеят. Властите на двете държави се координират по сектори, както и прокуратурите, и се надяваме от разследването да научим поуките, които ще ни предпазят от допускането на подобни инциденти”, каза Стефан Янев.

Двамата премиери бяха попитани и за хода на политическите преговори между двете страни във връзка с желанието на РСМ да започне преговори за присъединяване към ЕС. 

Заев каза, че се радва, че България е избрала президент, и добави, че днес ще се срещне с Румен Радев. Готови сме да продължим разговорите, добави той.

Янев заяви, че винаги е вярвал в диалога и се надява да търсим решението, което да е взаимно изгодно и за двете държави, и за "народите, които живеят от двете страни на границата".