Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Избирателите на "Демократична България" са бившите седесари, които през годините отказаха да станат царисти и гербери.

Тези хора досега бяха около 300 хил. души и бяха представлявани от различни формати – "Синята коалиция", "Реформаторски блок" и от самата "Демократична България" през април тази година.

На парламентарните избори през юли за първи път те се увеличиха с около 50 хил. души. През ноември паднаха до 165-170 хил.

Колко от тези избиратели станаха продължаващо променящи се и колко въобще не излязоха да гласуват, е въпрос на анализ.

Едно е сигурно обаче – "Демократична България" се обезличи твърде много, за да разчита на успех.

През целия мандат на кабинета "Борисов 3" "Демократична България" бе единствената истинска опозиция, единствената "протестна партия".

Изведнъж в началото на годината се оказа, че тя споделя тази титла с още няколко формации.

"Демократична България" бе вкарана в протестния кюп от политици на статуквото и придворните им анализатори. Защото е най-голямата заплаха за въпросното статукво.

Но вместо да се опита да излезе от този кюп, тя направи точно обратното – опита се вътре в кюпа да не разрушава мостове, които всъщност ги няма.

В кампания "Демократична България" трябваше да промотира своята отличителност като единствена политическа формация, която е с твърда прозападна ориентация. И е твърдо против компромиси с Русия, за сметка на българската независимост.

В това отношение "Демократична България" се отличава и от "Продължаваме промяната".

Те може да са учили в Харвард, но са дълбоко свързани с Румен Радев – политик, който винаги се е заигравал с русофилията, който не предприе никаква реална стъпка за съдебна реформа, макар като президент да има право дори на инициатива за промени в Конституцията.

Активната промоция на собствената ти уникалност преди изборите не означава задължително невъзможност за следизборно сътрудничество.

В "Демократична България" може би разчитаха, че тези 300 хил. избиратели, понеже са умни и вероятно красиви, са наясно с всичко това и нямат нужда от допълнителна мотивация. Оказа се обаче, че това не е така.

Ако се вярва на социолозите, повече от една трета от гласувалите за "Демократична България" са гласували и за Радев. Тези хора, разбира се, са по-скоро красиви, отколкото умни.

Няма никаква логика да гласуваш хем за "Демократична България", хем за Радев. Чиито вицепрезидент, на всичкото отгоре, е знаково лице на БСП - една от най-русофилските партии.

Политиците, разбира се, няма как да се сърдят на избирателите си. Те просто трябва да си извадят нужните изводи от тяхното поведение.

За "Демократична България" изводът е ясен – на първо време те трябва да си върнат онези 300 хил. гласа, които доскоро им бяха гарантирани.

Да им обяснят защо именно "Демократична България" е и продължава да бъде техния избор.

Оставките са достоен акт, но те сами по себе си не решават нищо.

Крайно време е обезличаването да спре, за да не се превърне в заличаване.

Коментари

.....

Късно е, либе, за китка. Демократите гласуваха за Манолова (като кандидат-кмет на София) и за Радев (като кандидат-президент), защото ги считат за единствената значима спирачка на ГЕРБ. Тактика, братче, ама кой да помисли, преди да лепи етикети. ДБ имаха своите шансове в предходните два парламента, както и ИТН - проиграха ги и сега си носят последствията. Никакво послание няма да им върне голямата подкрепа. Сега актуални са ПППП. Ако и сега няма стабилно мнозинство за редовен кабинет, поради червените линии, то напролет пак ще има солидни размествания и процените още ще падат (вкл. на избирателната активност). Електоратът им даде възможност да направят нещо, а сега им даде урок. Толкова.

Не се прие

Не ядрото е там и полето за действие е неограничено. Целта е триглавата статукво ламя. Първо Герб/Дпс после Комунистите. Израждане са лесни те ше изчезнат до следващия Парламент както всички измисленни патриоти и предатели досега. Визирам Атака, ВМРО, НФСБ. Затова ще участваме и партниори със ПП във новото правителство. Обяснено

.....

Апропо, в анализа няма и дума за конфликта между ДБ и техния кандидат-президент Панов, което също даде отражение, нито за другия конфликт на Лалов с ДБ, както и лютата атака за броенето на разписките, иначе се борим за честни и прозрачни избори.... А и ДБ са си типично градска партия, даже столична, която няма как да привлече големи народни маси с реториката си и дори с вътрешните си раздори (обичайни).

Не се прие

Не се прие и при 35% гласуващи всички губят.

Лошшо

ДБ сами са си виновни ако питаш мен...То его, его, ама чак толкова....Голямо разочарование!

Силни

Грешки се допуснаха и ще стъпиме на тях и върнеме много по-силни.

Sin

Глупости. Радев владее Харвард, що ли ? А как трябваше ДБ да излязат от Протестите - като гушнат Банкянския австралопитек ? Впрочем, много го направиха - Е. Михайлов, К.Мишев, Д. Бочев и пр. И сега се кълнат в небивалици от сорта, че Герджиков изобщо не е с свързан ББ и ГЕРБ. ДВ се пообезличи, но защото има грешки - късно номинира кандидат за Президент, Панов изрече доста неща не на място и пр. И основно - насочи посланията си към нас, които нямаме нужда от убеждаване. А трябваше да ги насочи към колебаещите се и особено къ негласуващите.

разочарованието

ДБ направиха слаба кампания поради липса на финансов ресурс, вижда се, че един Копейкин след солидна доза московски грантове и армията от руски тролове в мрежата постигна доста. Все пакт факт е, че реално цялата промяна днес в България бе катализирана действията на ДБ, всички сега повтарят точно техните приоритети, а колкото до резултата при 80% дебили, при 80% неваксинирани, при 80% русофили това е резултата, дет се вика- прост народ слаба държава. Мога да пожелая успех на младежите от Харвард, но зад тях някак прозира зеления шинел на Радев....а той бе избора на Решетников.

...

По официални данни ДБ изхарчиха най-много пари за медии, например, така че каква липса на финансов ресурс?

Дарения

Най-много дарения от ИТ Сектова. Обяснено да не бърборите глупости.

Точно и ясно

Точно и ясно!

Да бе, да - с прозападна ориентация и против компромиси с Русия

Веднъж поискаха ли да махнат МОЧА? Не! Коленичиха ли да се молят на руския Решетник? Да! Гласуваха ли за кюстендилската уруспия? Да! Радан провали ли Плевнелиев? Да! И т.н. Изморително е да изброявам фактите, Обретенов, но моля да се придържаш към истината. А тя е, че компулсивните обсесии на Бойкикев и сектанските издънки доведоха ДеБъ-то дотук. На чедо, израстнало с привилегиите на АБПФК и никога не работило по професия аз не бих дал да ми разхожда кучето. Точка.

Безполезен

Ти си ясен и предател не дясен.

Глупости

Пълни Глупости. Автора е ясен провокатор и обслужващ предателски интереси против България

Мноооого по-голям от 90 градуса

Радко, авторЪТ може и да е провокатор, може и да не е... Онзи по-горе може и да е дЕсен, може и да не е... Едно обаче е сигурно - ти си мноооого по-голям от 90 градуса!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.