"Провал не бих казал."

Така съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов коментира резултатите от парламентарните избори пред БНТ. И допълни, че неговата формация все пак влиза в парламента и ще може да изпълнява своята политика.

"Резултатът ни е недобър, той е надолу, но ние ще можем да налагаме съдебна реформа, енергетиката и всичко, за което се разчита на нас.  Аз очаквам да сме в състояние да можем да налагаме дневен ред. Има нов играч, ще видим дали сме под или над 8, но това, което ме безпокои е сравнението с изборите април, които за мен са стандарта - 9,5.

Факторът новост е нещо, което привлича, там имаше очевидна вълна, те привлякоха широката протестна периферия. Тези гласове са гласове за промяната и ще има управление без ГЕРБ и ДПС", каза Иванов.

Той поздрави "Продължаваме промяната".

"Техният резултат е впечатляващ. Надеждите за промяна се фокусираха върху тях", каза Иванов.

Той призна, че "Продължаваме промяната" е взела много от електората на "Демократична България", но според него не това е основната причина за по-слабия резултат на формацията.

"Факторите са различни. Въпросът е защо не сме си направили достатъчно добра кампания. Няма място за сърдене", каза Иванов.

Той изтъкна, че има шанс за управление без ГЕРБ и ДПС.

Тепърва "Демократична България" ще решава за поведението си на балотажа на президентския вот.

Иванов заяви, че не може да гледа на ГЕРБ като на естествен партньор. Попитан дали ще подкрепят ГЕРБ, ако те издигнат Лозан Панов за премиер, той заяви:

"Няма сценарий, в който обсъждаме с Борисов премиер, ако ще да изкара хан Крум".

Иванов каза още, че оставките са лесни, но тепърва предстои анализ.