Неизменният доставчик на машините за гласуване "Сиела Норма" е намерила приложение за онези допълнителни устройства, за които от ГЕРБ по време на предизборната кампания твърдяха, че ще бъдат използвани за манипулация на вота. По думите на изпълнителния директор на компанията Веселин Тодоров около 250 машини трябвало да бъдат ремонтирани или подменени и за целта можело да се използват оспорваните от бившата управляваща партия налични 427.

През вчерашния ден проблем е имало със 77 машини от общо 12 000 устройства, отчете Тодоров пред Нова тв, като прогнозира, че броят им може да стане около 100 - заради предстоящото им транспортиране. И изчисли, че това е половин процент повредени машини при обикновено около 2 на сто, или в българския случай това прави около 230-240 устройства.

Имало и 170-180 дефектирали устройства от предишните избори. Тоест, около 250 машини трябва да бъдат ремонтирани или подменени.

"Тези 427 са ни нужни за тези 250 машини", изчисли доставчикът.

На въпрос не се ли планира предварително, след като се знае колко устройства обикновено дефектират, а не да се създават скандали с транспортирани и изникнали по складовете устройства извън договора с Централната избирателна комисия (ЦИК), Тодоров намекна, че вината е в комисията. През 2019 г. ЦИК поръчала с договор допълнително 300 машини към нужните 3000, "а сега говорим за 400 за 12 000, ама май били много".

"Ако ни помолят (от ЦИК), ще ги ползваме, ако не - ще уточним на избирателите в кои секции няма да има машини за втория тур", даде заявка, че очаква "включване" от комисията Тодоров - предвид факта, че по закон гласуваме задължително с машини в секциите с над 300 избиратели. Ако ЦИК все пак прецени, може да остави по едно устройство в голяма СИК, а не по две, както е в момента.

Директорът на "Сиела" обяви 100-процентово честен вот в коментар за завихрения от ГЕРБ скандал заради надвнесените от него устройства, за които властите бяха уведомени в последния момент. И пак обвини ЦИК за това:

"Малко беше пресилено. Който го създаде този скандал, в никакъв случай не говоря за партии, говоря за държавни служители, той си носи своята отговорност пред избирателите".

Комисията бе обвинена и заради интерфейса, който обърка много избиратели вчера и те не можаха да гласуват за двата вида избори.

"През август говорих, че интерфейсът ще започва с президентските избори и с бутон няма да участвам в тях и след това бюлетината за парламентарните и готово. Въведен е трети екран, това е решение извън нас и за съжаление някои избиратели очаквано, аз също съм го казвал много пъти, по грешка избират единия вид избори, после разбират, че не могат да се върнат вече и наистина са прави да се изнервят", заяви Веселин Тодоров.