Машините, с които ще се гласува в изборния ден, са под охрана на МВР. Това заяви вътрешният министър Бойко Рашков на брифинг. Той увери, че е изключена възможност за злоупотреби.

"Обвиняват МВР в несъществуващи грехове", категоричен бе Рашков.

Той обясни, че фирмата "Сиела норма" е частен икономически субект.

"Обстоятелството, че е внесла други машини е бизнес на фирмата, а не на държавата", каза Рашков.

Тезата на ГЕРБ, че се готви манипулация на изборите с допълнителни машини, Рашков определи като "политически измислици". Той заяви, че фирмата "Сиела Норма" има право да оперира с предмета си на дейност, стига да не нарушава законите. Нейните машини са извън склада, в който се съхраняват купените от държавата за вота. Различен е бил начинът и по който са пристигнали двете доставки – едните по море през Гърция, другите – с въздушен транспорт.

"По искане на ЦИК извършихме проверка на машините от "Сиела Норма" къде и как се съхраняват. Тези машини се установи къде са и ЦИК разпореди на МВР да бди за тях като бъдат в запечатани складове и не бъдат изваждани до решение на ЦИК", каза Рашков.

Той съобщи, че в периода 2007-2021 г. "Сиела Норма" е спечелила обществени поръчки на стойност 64.2 млн лева от държавни и общински поръчки.

"Тази фирма е била твърде близо до управляващата власт в съответния период", коментира той. 

Статистиката до момента сочи, че някои политически партии не са се отказали да купуват гласове. Те искат чрез престъпление да заемат отново властови позиции. Свидетели сме на криминална активност на две партии - ГЕРБ и ДПС. Това каза още Рашков.

Той допусна, че такива случаи ще има и утре, и в неделя.

"Хората искат да знаят от къде са парите. Не можем да сме наивни, че български политик ще изтегли пари от собствената си сметка и ще купува гласове. Това става с пари от асфалтовата сага", каза Рашков и допълни, че това не означава само магистрала "Хемус", а и ремонти на язовири.

"Строителството на "Хемус" е кражбата на века, защото нямаме друг такъв случай", заяви Рашков.

За близо седмица за купуване на гласове са задържани 38 човека. Това отчете директорът на националната полиция Станимир Станев. В рамките на акцията срещу нарушаване на политически права на гражданите са проверени 2371 места, съставени са над 2000 предупредителни протокола.

108 са образуваните досъдебни производства.

Главният секретар на МВР Петър Тодоров разказа за случай в региона на Шумен. Ловно стопанство с четири сгради е продадено за 155 000 лева без ДДС преди време. Малко под 155 000 била първоначалната цена, която била обявена на търг. Само със стъпка от 90 лева единствената фирма го печели. Според Тодоров тя била на поставено лице. Малко след като имотът е придобит и става частен са дадени над 700 000 лева за асфалтиране на път и изграждане на паркинг. Вдигнати са големи порти, които пък възпрепятстваъ движението на хора между две села.

При директора на полицията в Шумен бил пратен посредник, който го заплашил, че ако не спре "да рови" по случая, след изборите ще бъде освободен.

При друг случай, в друг регион на страната, е установен случай на фалшиви декларации от хора, които заявили, че искат да гласуват в мобилна секция. След проверка се оказало, че документите са фалшиви, а хората са заявили, че не са искали мобилна секция. Директорът на полицията в този регион също бил "предупреден", че това ще има последици за него, каза Тодоров.