Незнание от страна на избирателите, че гласуването с машина и за двата вида избори се осъществява с една, а не с две различни карти, се очертава като един от най-големите проблеми от началото на изборния ден.

Върху него,  след като започнали да пристигат ред жалби, акцентираха днес и говорителите на Централната избирателна комисия (ЦИК) Росица Матева и Цветозар Томов. Матева отчете, че има проблеми с избиратели, които са гласували за единия вид избори, и смятайки, че за втория вид е нужна нова смарт карта са поискали от членовете на СИК да им дадат такава. Вотът обаче се осъществява само с една карта, като още на заглавния екран избирателят трябва да направи отметката - дали иска да гласува и за президент, и за парламент комбинирано, или само за единия от двата вида избори. 

"Всеки избирател има право да реализира намерението си с едно посещение в СИК и една смарт карта. Ако гласува само за единия избор, СИК няма да му даде втора карта, защото може да повтори гласа си за опцията, за която вече е гласувал", заяви Матева.

БНТ обаче съобщава, че в в 23 РИК в София, например, членовете на комисии са давали по повече от една карта за гласуване след скандали с избиратели, пропуснали шанса да гласуват и за президент, и за парламент.

Има проблеми с машините заради дезинфекция с гел, вместо спирт

30 устройства не са заработили у нас, като се е преминало към гласуване с хартиена бюлетина там, където има само една машина, съобщи говорителят на ЦИК Росица Матева.

Тя обясни, че дезинфекцията на машините се извършва само с до 75% етилов спирт, тъй като гелообразният препарат създава филм и на екрана на устройството, и на ръцете на избирателя, което създава техническа пречка за гласуване.

32 жалби и сигнали са постъпили в ЦИК до момента, като 7 от тях са за агитация в социалните мрежи, което обаче е извън правомощията на ЦИК.

БНТ съобщи и за куриозен случай - жена изяла разписката си, след като гласувала с машина в 9-та френска гимназия в София.

Иначе в незначителен брой секции е имало проблем с машините от сутринта. В Бургас, например, в една СИК малко преди 9 ч. все още не беше започнало гласуването. Във Варна пък три машини били настроени да започнат работа в 8 ч., а друга е била настроена изборният ден да започне на 13 ноември.