ГЕРБ ще внесе в ЦИК писмо, с което да поиска независим одит на машините за гласуване. Това съобщи на брифинг днес лидерът на партията Бойко Борисов.

Бившият премиер цитира изявления на представители на фирмата "Сиела", която отговаря за машините, както и на ЦИК и правителството.

"Изглеждат комично", заяви той.

И добави, че не е ясно колко са допълнителните машини за вота, както и колко са флашките, които ще бъдат разнасяни в изборната нощ.

"400 машини са 400 хил. гласа. Оплетени са като пилци в кълчища", каза Борисов.

Той допълни, че не е ясно какво ще се случи и с мобилните секции.

Борисов благодари на медиите за отразяването на проблема с машините.

"Не сме говорили празни приказки, много ви благодаря", заяви той.

След това коментира и обясненията, че допълнителните машини ще бъдат ползвани за резервни части, ако това се наложи,

"Казват, че от чисто нови машини ще вземат части", изтъкна Борисов.

Според него вътрешният министър Бойко Рашков, който отговаря за охраната на всичко, свързано с изборите, трябва да подаде оставка.

За пореден път Борисов поиска да се преброят всички разписки от машинното гласуване.

"Представете си, че всичко това, което се случва, се случваше по време на кабинета "Борисов 3". Какво щеше да стане?

Първо - родолюбиви граждани щяха да изпратят гневни писма до всички международни фактори.

Лидери на малки партии щяха да си късат кой ризата, кой чорапогащника. Група граждани щеше да се опита да проникне в някой склад и да се сбие с полицията", заяви зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев.

И допълни:

"Шести ден задаваме въпроси. Няма ясен отговор. Ако МВР работеше като хората, агенти на МВР трябваше да са открили машините преди нас. Потенциалът на МВР е мобилизран да страхува хората на различни места в страната".

Според Даниел Митов България вече се превръща в държава от Третия свят.

"Всички признаци започват да се проявяват. В държавите, които можем да класифицираме като нестабилни, изборният процес е манипулиран, от там се започва.

Полицията прекрачва границата на закона срещу активисти на една партия. Репресия на държавата в полза на едни партии. Опит за манипулация на изборите, всеки ден никнат машини, за които няма обяснения защо са доставени.

ЦИК не знае какво се случва. Симулативна демокрация - липса на дебат в кампанията за президентските избори. Настоящият и отиващ си президент отказва упорито да влезе в дебат".

Така Митов описа политическата ситуация и я определи като "пълзящ авторитаризъм". Той изказа съмнение дали до изборите има достатъчно време за независим одит на машините.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ