Съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов се обяви за полагане на максимални усилия за съставяне на правителство след изборите на 14 ноември. Той поясни, че нищо не бива да се изключва извън обявените червени линии, а именно – изолиране на ГЕРБ и ДПС от властта, без подкрепа на правителство с мандат на БСП и задължителна дълбока съдебна реформа.

“Надяваме се и и има такъв сценарий в зависимост от избирателната активност гласовете за “Демократична България”, ПП и ИТН, надяваме се и ИБГНИ да влязат, да бъдат достатъчни, за да не влизаме сложни разсъждения за участието на БСП. Това е надеждата ни. Сега това зависи от гражданите. Излезте и гласувайте, за да не влизаме в тази сложност”, заяви той.

Като условие за подписване на коалиционно споразумение Христо Иванов постави и гарантирането на мнозинство за избор на реформистки настроена парламентарна квота във Висшия съдебен съвет.

“Следващото лято някъде ще започне процедурата за избор на нов Висш съдебен съвет. Няма да подпиша коалиционно споразумение, каквото и да било, без да съм сигурен, че предварително не сме се уговорили за мнозинство, което да гарантира реформистки настроена парламентарна квота във ВСС”, заяви Иванов пред “Свободна Европа”. 

Попитан дали е възможно съставянето на обща парламентарна група с “Продължаваме промяната” за вземане на първия мандат, Христо Иванов каза, че нищо извън обявените червени линии не е изключено. 

“Не сме имали време да прочетем правилника внимателно и не сме водили преговори с колегите от ПП. Доколкото знаем не е забранена такава възможност, но не е правено. Изключваме достатъчно неща, като например подкрепа за мандат на БСП. Извън този периметър на ограничения не бих седнал да изключа нищо”, каза той.

Христо Иванов потвърди, че “Демократична България” няма да се откаже при никакви условия от борбата си за съдебна реформа и отчетност на главния прокурор, както и 12-те приоритета от декември 2020 г. Той обяви, че не би изтъргувал подкрепа за управление ГЕРБ срещу обещания за гласове за съдебната реформа.

“Просто знам как ще свърши този филм. Гледал съм го. Тези хора са бъдещи клиенти на прокуратурата”, каза съпредседателят на “Демократична България”.

Христо Иванов смята, че последните изявления на Бойко Борисов по медиите са израз на паника от очертаващата се поредна изолация в Народното събрание.

“Независимо че социологическите проучвания показват, че ГЕРБ може би ще финишират първи, това ще бъде поредната пирова победа. ГЕРБ са токсични и никой извън ДПС не иска да си партнира с тях. Борисов е паникьосан и се опитва по всякакъв начин да излезе от този ъгъл, в който сами са се натикали”, заяви той.

“Мнозинството българи, независимо дали гласуват за нас или не, искат реформа на прокуратурата, защото виждат, че докато някой не влезе в затвора, няма да има движение напред” добави Иванов.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ