Антоанета Цонева от “Демократична България” подаде сигнал в полицията за нарушения на ДПС с контролиране на вота чрез подвижни секции в пазарджишкия избирателен район и по-точно общините Сърница и Батак.

“Схемите, които са опитват да разгърнат ДПС за контролиран вот в този МИР, чрез създаване на подвижни секции за хора с увреждания, се правят с неистински свидетелства за ТЕЛК и фалшиви епикризи. Подаваме сигнал в полицията и ще искаме проверка на тези документи и на ставащото в Батак и в Сърница”, каза Цонева в своя публикация във Фейсбук.

В Пазарджишко Антоанета Цонева се изправя на 14 ноември срещу Йордан Цонев, кандидат-депутат и водач на листата на ДПС в областта и заместник-председател на движението.

“Схема е имало и преди. Резултатът е две в едно - опит да се избегне машинното гласуване и пряк контрол на избирателите за кого да гласуват. Знаем схемата, описана е от Свободна Европа за Разград”, казва Антоанета Цонева на кандидата на ДПС, след което публикува разказа за срещата си с Йордан Цонев във Facebook и обещава схемите да срещнат решителен отпор от страна на “Демократична България”.

Разследването Свободна Европа, публикувано миналата седмица, разкрива, че в разградския район от различни общини местни се регистрират като неподвижни непосредствено преди изборите на 11 юли. Над 2500 души са поискали от властите да им осигурят подвижни избирателни урни. 

Полицията в Разград по-късно е установила, че сред тях има и такива, които “дори не знаят, че са подали заявления за гласуване от дома си”.

Анализ на резултатите в мобилните секции в Разградско показва, че над 90% от гласувалите в тях са подкрепили ДПС. Резултатът на движението за областта е малко над 45%. Партията получава двойно повече в мобилните урни и "схемата в Разград" очевидно е полезна за ДПС.

"Демократична България" смята, че кметовете, които трябва да проверят истинността на заявленията за гласуване от домовете, не са изпълнили служебните си задължения. В повечето райони избираните кметове са именно членове на ДПС. А в одобрените списъци има хора, които не изпълняват изискванията за инвалидност, на база на които ще бъдат посетени в домовете си от мобилна секция.

След публикуването на разследването на Свободна Европа, от МВР съобщиха, че започват разследвания не само в Разград. Официален отговор от ДПС засега няма.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ