- Не смятате ли, че предизборната кампания не е с много високо темпо, г-жо Цонева?

Както избирателите, така и партиите са уморени, защото това са трети избори за осем месеца. Четвъртата вълна от пандемията също дава своето отражение, всеки ден има огромен брой новозаразени и починали. Така че това е една доста сложна кампания, която навлиза в последната си, най-гореща седмица.

- Какво можеше да се направи за овладяването на COVID кризата?

Още докато управляваше Бойко Борисов настоявахме да има план, който да обвързва показателите от кризата с конкретни действия, за да има предвидимост на мерките. В последния парламент предложихме бюджетът да задели 10 млн. лв. за информационна кампания сред хората, но не бяхме подкрепени от останалите партии. Така че налице е системен проблем по неуправление на кризата, на подтичване след нея – така бе при управлението на Борисов, така е при двата служебни кабинета на Радев. При ГЕРБ живяхме една година в ковид хаос, който продължава повече от половин година и при служебните правителства. И в резултат вече всякакви мерки предизвикват сериозен отпор от хората

- Как да се овладее скокът на енергийните цени?

До 30 юни догодина не трябва да се допуска преразглеждане на цените за домакинствата, независимо от временната пазарна конюнктура. Висш приоритет е в есенно-зимния сезон да защитим всички домакинства, управлявайки в обществен интерес финансовите резерви в системата на енергетиката. Натрупаният финансов ресурс е повече от достатъчен за запазване на настоящите цени на регулирания пазар. В същото време цената на природния газ може да падне драстично, ако се внася пълното количество азерски газ, което сме договорили и което би било 1/3 от цялото ни потребление на газ. А той е 5 пъти по-евтин от руския, но „Булгаргаз“ си намира всякакви извинения да не го направи. Освен това енергийната мафия попречи 12 години да не се построи интерконекторът  с Гърция, даже той трябваше да минава под язовир – язовир „Студен кладенец“. Затова искаме и оставката на шефа на “Булгаргаз”. Енергетиката продължава да се владее от “калинките” на ГЕРБ, този сектор, заедно с транспортния, продължават да са в ръцете на ГЕРБ и ДПС. 

- Защо остриетата на “Демократична България” търсите директна конфронтация с Делян Пеевски? Във Велико Търново Христо Иванов се изправя срещу Делян Пеевски, в Пазарджик водач на листата сте Вие, където преди беше Пеевски, а днес водач е неговият основен защитник и ключов в ДПС Йордан Цонев?

Пазарджишка област е един от бастионите на ДПС, където те загубиха доста гласове и сега се опитват да си ги върнат. Ние атакуваме техните опити да създават подвижни избирателни секции, които са предвидени за болни и хора с увреждания, но ДПС урежда така да гласуват и здрави,  чрез фалшиви телкове и епикризи. Полицията вече започна разследвания. Тази схема беше разкрита преди това в Разградско. Имаме такива сигнали също за Батак и за Сърница. При случайна среща в с. Света Петка в община Велинград в лицето му казах на Йордан Цонев, че ще срещнат голям отпор от нас към тези машинации. Ние от “Демократична България” се опитваме  постепенно да изградим доверие към себе си сред българските мюсюлмани. 

- Делян Пеевски започна кампанията си със срещи с кметове. Вие ще се срещате ли с кметове?

Нашата кампания не е по кметските кабинети. Ние сме на улицата, говорим си с хората. Пеевски винаги е в охрнявана, в защитена среда, облечен неглиже, държи се свойски, все едно е роднина на кмета, обещава да построи чудеса. За нас сблъсъкът във В. Търново е символен, защото това е старопрестолната столица, там е домът на Учредителното събрание и на Търновската конституция. Ние сме единствената пречка пред върхушката на ДПС, която сега се домогва вече да влезе не през задната, а през предната врата на управлението, за да продължи да плячкосва публичен ресурс. И затова са така ожесточени срещу нас. 

- Еднакво ли е поведението на ДПС в Пазарджик и в Търново по отношение на контролирания и купен вот?

В Пазарджик на повърхността са подвижните избирателни секции, за които споменах. Иначе ДПС разчита изцяло на вота на българските мюсюлмани, които се опитва да държи като свой щит за далаверите, които прави. Този модел трябва да бъде разбит, за да се освободят тези хора и пазарджишкият район в частност. На тези хора се внушава, че ДПС е единствената надежда за тях, обещават им пътища и какво ли не. А всъщност районът е много обезлюден. Във всяко семейство има по някой, който работи извън страната - в Германия, във Великобритания, във Франция... Къщите в Сърница, например, макар и големи и спретнати, в голямата си част са празни. Семействата обикновено са разделени и това е най-голямата мъка в този край. Социалната тъкан е напълно разкъсана от немотията, която прокужда хората на гурбет в чужбина. Много е болезнено за тези хора, чиито семейства са сплотени, да си общуват по скайп и социалните мрежи. Мъката, че децата и съпрузите са разделени наистина е много дълбока. Иначе къщите са големи, представителни, строят по етаж  за всяко от децата, обзавеждат ги постепенно - спестяванията от гурбета отиват за тези къщи, в които някой ден гурбетчиите да се завърнат.  

- Работата в чужбина не освобождава ли постепенно тези отрудени наши съграждани от крепостната зависимост към ДПС?

Има вече едно по-младо поколение, които се чувстват по-независими и това тепърва ще се проявява все по-отчетливо. Виждаме вече какво се случва с вота на ДПС в Турция - децата на българските изселници вече не гласуват масово за ДПС и затова резултатът на Движението там отслабва чувствително. Но за много от хората, които са останали в страната, да работиш нещо в общинската администрация или горското е голяма привилегия, и ако ДПС може да ти я осигури, те поставя в зависимост. 

- Защо искате оставката на кмета на Пазарджик Тодор Попов?

Защото съвсем демонстративно той се поставя над закона. Да откажеш да дадеш проба за алкохол и наркотици е доказателство, че смяташ, че си извън закона. Не го били спрели местни полицаи, а непознати! “Неговите”  полицаи едва ли изобщо го спират. Попов е четвърти мандат кмет и вероятно местните полицаи много добре познават колата му. Връзката на Попов с Пеевски е много тясна, той има много публични изявления колко много Пеевски е помагал на региона. Кметът демонстрира самочувствието на човек, над когото е разпънат сигурен чадър. 

- Пеевски е санкциониран по Магнитски, а местните власти демонстрират безпроблемно близост с него, това какво показва?

Показва зависимости от ДПС, които не могат да се пренебрегнат - независимо от публичния образ на Пеевски, който може да им донесе негативи и на тях. И във В. Търново, и в Пазарджик, и в Свищов кметовете му се кланят.

- И кой сега разпределя порциите - Доган от Сарая или Пеевски?

Защо “или-или”, и-и. Смятам, че и единият, и другият са в ролята на разпределители на порции.

- Вашия избирателен район не е от най-развитите. Какви са очакванията на хората?

В непрекъснат контакт сме с хората, които инвестират. Искаме да разберем защо избират съответното място, какъв бизнес модел развиват. Това са предприятия със стотици заети, има и такива, свързани с автоиндустрията. Но инвестициите в Пазарджишка област са под средните за страната, а те пък като цяло са ниски в последните години. Социално-икономическите показатели на региона наистина в много отношения са под средните за страната. Това е район, който се нуждае от голямо внимание, въпреки че е много различен в отделните си части. Едно е в Панагюрище, друго в Ракитово и Сърница, трето във Велинград. 

- Ще има ли правителство на всяка цена и как може да се състави дългоочакваното редовно правителство в 47-ия парламент?

Хората искат да има управление, за да излезем от политическата нестабилност. Разбира се, това дали и какво правителство ще има, ще зависи от парламентарната конфигурация след 14 ноември. “Демократична България” иска мандат за управление, за да може нашият дневен ред да бъде ясно защитен, а това е дневният ред, който ще модернизира България. Феодализацията в страната и в Пазарджишко, за която говорих, е функция на една съзнателно поддържана изостаналост на хора, превърнати в щит на едни феодали, които смятат, че могат безкрайно дълго да стоят в управлението. Ако ДБ получи мандат за управление, ще гарантираме по-висока скорост на развитие и модернизиране на страната и равенство на всички пред закона. 

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ