Служебният министър-председател Стефан Янев каза  днес, че очаква още развития по разследването за строежа на автомагистрала „Хемус“ и обществеността да разбере как са били изразходвани средствата за нея.

„Предполагам, че ще има допълнително развитие по темата за автомагистрала „Хемус“ и се надявам обществеността да разбере как са харчени обществени средства“, каза Янев по време на посещение в Благоевград. „Очаквам прокуратурата да действа съобразно закона, това е нейно задължение“.

Служебният премиер отбеляза, че отдавна има притеснения за изразходването на средствата от дружеството „Автомагистрали“.

Янев каза също, че акциите на МВР срещу купуването на гласове в страната са важни и призова гражданите да гласуват масово в предстоящите на 14 ноември избори за Народно събрание и президент.

По думите му това е най-добрият начин да бъде минимизирано влиянието на опитите за купуване на гласове.

„Когато не  сме убедени, че нашият глас е важен, това води и до демотивиране на хората да гласуват“, каза Янев.

„Моят призив винаги е бил хората да гласуват активно, възможно най-много, с възможно най-голяма активност, дори чисто аритметически да не може МВР и службите да предотвратят напълно това грозно явление (купуването на гласове - б.р.), при висок изборен резултат, при високо участие на гражданите в изборите, тези явления, тези явления са пренебрежимо малки и нямат тежест“, каза той. „Така че колкото по-активно гласуваме, толкова по-спокойни можем да бъдем, че нашият вот е отчетен правилно и е отишъл в посока към правилната партия и коалиция, която е възможно да управлява“.

Социолози предупреждават, че влошената епидемиологична обстановка може да се отрази отрицателно на избирателната активност.

Служебният премиер не се съгласи и с публикации, че вчерашната работна среща между правителство, синдикати и работодатели е била „провалена“, макар на нея да не е постигнато съгласие по искане на КНСБ за увеличаване на минималната месечна работна заплата на 764 лева от 650 лева сега.

„Без да критикувам медиите, искам да кажа, че това е медийно заглавие за провалена среща - каза още Янев. - Затова защото според мене това беше една работна среща, в която и синдикати, и работодатели, и представители на правителството имаха за цел да проведат един диалог, да видят изходните точки илил най-малко - гледните точки в този диалог и да се прецени накъде може да се развива този диалог и дали да продължи". 

Янев уточни, че не желае да коментира дали някои от участниците във вчерашната среща е бил емоционален и я е нарекъл пред репортери „провалена“.

По думите му „такъв тип срещи ще продължат да се осъществяват и те са част от подготовката на т.нар. тристранни съвети“.