Половината от обществото споделя подозрения срещу досегашната власт относно твърденията, че ГЕРБ е рекетирала бизнеси.

Поведението на Станислав (Слави) Трифонов до този момент не среща широко разбиране отвъд границите на собствените му привърженици. Макар българите да виждат най-много перспектива за новите избори именно пред него.

Обществото подхожда плахо към въвеждането на широко и задължително машинно гласуване. 

Изводите са от независим сондаж на „Галъп интернешънъл болкан“, завършил преди дни. Данните са от независим телефонен сондаж сред 916 души. Изследването е проведено в периода 12-18 май. Абсолютната максимална грешка е ±3,2 % при 50 % дялове. 1 % от извадката се равнява на около 55 хил. пълнолетни българи.

Имало ли е рекет?

Попитани в телефонен сондаж дали според тях са верни твърденията, че ГЕРБ и Борисов са рекетирали бизнеси, 54,3 % от всички респонденти казват „да“, а 23,2 на сто от тях казват „не“. 22,5 % от запитаните се колебаят.

„По този въпрос очаквано привържениците на ГЕРБ се изказват отрицателно, за разлика от привържениците на различните опоненти на ГЕРБ и дистанцираните от политиката“, коментират от социологическата агенция.

Поведението на Трифонов

69,9 % не одобряват поведението на Слави Трифонов след изборите на 4 април. Причината явно е това, че не беше направен опит за съставяне на правителство. 18,6 на сто го одобряват, а останалите не могат да отговорят.

„И тук става дума за очаквана партийна картина на отговорите: одобряващи Слави Трифонов са главно привържениците на формацията му и малка част от привържениците на „Демократична България“ и на „Изправи се! Мутри вън!“. Закономерно, БСП в голямата си част не одобрява. Същото важи в още по-голяма степен за ГЕРБ“, констатират от "Галъп".

 Коя партия би увеличила гласовете си 

Въпреки всичко въпросът коя партия би увеличила гласовете си на новите избори, най-голямо е натрупването именно при „Има такъв народ“ - в 34,8 % от всички отговори е посочена тази партия.

Респондентите са давали повече от един отговор.

„Тук отговорите често са мотивирани с пристрастията, затова и на второ място с 30,6 на сто от отговорите излиза ГЕРБ. Според 13,7 % от запитаните пък ДБ ще увеличава гласове на новите избори. 12,6 % казват БСП и това вероятно се дължи и на факта, че част от привържениците на БСП в по-високите възрастови групи не успяха да гласуват заради опасността от коронавируса“, уточняват социолозите.

Като цяло очакванията за ръстове са по-големи по отношение на новоналагащите се формации.

Сондирани са били и мненията по идеята на лидера на ВМРО Красимир Каракачанов за обединение и „крачка встрани“ на лидерите на националистическите партии. Очаквано мнозинството не може да отговори - защото е далече от този сектор. Останалите се разпределят така: 25 % одобряват, а 15 % не одобряват.

Объркани с машините

Въвеждането на изцяло машинно гласуване в секции с над 300 избиратели (при запазване на „аварийна“ опция за хартиено гласуване) се посреща засега без ясно обществено мнение и с известно объркване. Запознати с предвидения механизъм, 47,3 % одобряват, но 48,9 на сто не одобряват. Останалите се колебаят.

Най-боязливо реагират по-възрастните. В групата 65-74-годишните например неодобрението е 60 %. Ясно личат и партийните пристрастия – повечето електорати одобряват, с изключение на този на ГЕРБ. Електоратът на БСП пък е разделен в мненията си.

Вероятно част от възрастните хора се чувстват несигурно, но пък друга част от социалистите споделят официалната позиция на ръководството на БСП, заявяват в заключение от „Галъп“.