Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Липсващите 60 млн. лева, отпуснати за строежа на АМ „Хемус“, накрая стигат до "един обикновен човек". Това каза тази сутрин в интервю за бТВ Любомир Николов, зам.-директор на Главната дирекция за борба с организираната престъпност (ГДБОП).

На префконференция вчера от МВР обявиха, че около 60 млн. лева, отпуснати авансово за лот 5 на автомагистрала „Хемус“, са били прехвърлени на „кухи“ фирми и след това изтеглени в брой. Служебният МВР-шеф Бойко Рашков уточни, че десетки милиони за магистралата са минали през банка, свързана с бившия премиер Бойко Борисов и са изтекли в чужбина.

„Нашето разследване стигна до фирми фантоми, които са изтеглили тези суми пари в деня или на следващия ден след постъпването им. Всички тези пари се обединяват в едно лице, което също сме установили“, каза Николов.

Ставало дума за човек, който няма политическа кариера, който не е свързан с нито една политическа партия и, който не извършва никаква строителна дейност.

„Случайно лице, на което е поставена задача да усвои тези средства и да пренесе тези пари“, каза зам.-шефът на ГДБОП. 

И уточни, че „обикновеният човек“ на върха на „пирамидата“ не е бил задържан до момента.  

Николов съобщи още, че банката е установена по категоричен начин, но за момента от ГДБОП няма да съобщят коя е тя. Разговаряно е с нейни служители, които са извършили физически конкретните операции по теглене на големите суми пари. 

„При тях са дошли лица, които са поискали да изтеглят тези суми кеш. Имало е и лица, които са отишли без предупреждение“, обясни Николов.

При подобно теглене на толкова големи суми пари се заплаща такса към банката от порядъка на 20-30 хиляди лева.

„Не са заплатили тези такси и са изтеглили парите“, каза Николов, като добави, че хората, които са теглили големите суми пари са били задържани, разпитани – включително и пред съдия, и освободени.

Предстои тепърва да се установи къде физически се намират тези пари. Николов коментира още, че категорично не става въпрос за политическо мероприятие във връзка с предстоящите парламентарни избори.

„Ние наблюдавахме замесените лица в продължение на месец, месец и половина. Установихме офиси и домашни адреси, където биха могли да бъдат открити или укрити важни документи, които имат отношение към престъпната дейност. В един момент, може би породено от действията на службата и някои медийни изяви, тези лица предприеха действия по укриване или унищожаване на тези документи“, категоричен  бе Николов. 

Според него унищожението на документите е спряно навреме.

Николов каза също, че информацията как парите са били изнесени „в чували“, не е дошла от ГДБОП. На пресконференцията вчера бе съобщено, че десетки милиони левове в сакове и чанти са били изтеглени чрез няколко различни транша, но в един и същи ден.

Коментари

Калин

Червеният питбул с 12-те кенефа Бойко Рашков премина границите на нормалната пропаганда в полза на Радев и окончателно се засели в политическия кенеф. Вече никой не гледа на него на нещо повече от комунистически шут, лакей, булонка на Радев, който чака своята награда. Той ще срине и рейтинга на господаря си !

Бясното куче Рашков...

Пак оплеска всичко с екстременти!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.