"В рамките на процедура по Закона за обществените поръчки държавното дружество "Автомагистрали" получава пари да построи инфраструктурен обект. Това не е незаконно и дори, ако се видят цените, към момента излиза по-изгодно. Проблемът сега е, че някой бил получил аванси. Но авансът по ЗОП не е като аванс за заплата. Той е обезпечен с банкова гаранция или застраховка. Авансите не са подарени пари. Те са обезпечени."

Това заяви днес зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев по време на пресконференция в централата на партията, в която участие взеха и председателят Бойко Борисов и другият му заместник в партията Даниел Митов. Те отговориха на днешните обвинения на МВР и Бойко Рашков, че пари от авансите за строителството на магистрала "Хемус" са били източени и изнесени със сакове и чанти. 

ГЕРБ днес заяви, че разследването трябва да продължи и ако има престъпление, то тогава извършителите му трябва да бъдат наказани.

Лидерите на партията бяха категорични, че те лично не знаят за действията на частната фирма, която бе обвинена в източването. В същото време обаче многократно бе напомнено, че ако има нарушение, то законът позволява парите от авансите да бъдат върнати обратно, именно заради предварително одобрените банкови гаранции по тях. 

В същото време Бойко Борисов започна брифинга с информацията, че Европейската банка за възстановяване и развитие е понижила прогнозата си за икономическия растеж на България и че тази негативна оценка е само за нашата страна, докато всички съседни имат повишение. 

"В тези прогнози се казва, че България е единствената страна с негативна оценка. Докладът на банката показва основните проблеми - ниска степен на ваксинация, висока смъртност, икономическа криза. Банката е поредната институция, която установява влошаване на макроикономическата оценка. А помните нашето управление - рейтингите ни винаги са се вдигали", обобщи Борисов. 

Той припомни и че според СЗО България е на трето място в света по COVID смъртност и че Гърция обяви, че ще следи стриктно ситуацията у нас. 

Борисов заяви, че МВР извършва политическа репресия спрямо симпатизанти на ГЕРБ и че вървят по къщите и плашат хората. 

"Очевидно кризите притесняват много кукловода Радев. Заниманието с клевети, измислици, няма да доведе до нищо добро. Това го гледахме. Пълен провал. Сега понеже не знаят какво да правят, действат по идентичен начин", подчерта и Даниел Митов. 

Той заяви и че служебното правителство има задачата да организира изборите, но вместо това, категоричен бе Митов, то участва пряко в тях. 

"Репресиите са начин да манипулираш изборния резултат", завърши той. 

Накрая Томислав Дончев отново се върна на актуалната тема за магистрала "Хемус", като заяви: 

"Да правим разлика между факти и твърдения. Аз не знам дали някой е изнасял пари в сакове, това може да е вярно, може и да не е. Засега това е само твърдение. Един факт обаче е, че преди половин година "Хемус" се строеше на пълни обороти, а сега не се строи."

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ