Пореден конкурс за изключително възлова позиция в прокуратурата предизвиква интереса само на един кандидат, става ясно от днешно съобщение на ВСС. Става въпрос за титуляр на Апелативна специализирана прокуратура, която е без началник вече доста време (от 2018 г.) и която е втора инстанция на най-важните дела в държавата - обвиненията за "висока" корупция срещу министри, депутати, кметове, магистрати и пр

Друга подробност е, че от цялата прокурорска гилдия единственият кандидат, който желае да оглави това звено, е... следовател - Ивайло Ангелов - от Националната следствена служба. Не че това непременно е лошо...

Въпреки важността им, съсредоточието на "най-важните дела в държавата", 6-те заплати бонус годишно и пр., на апелативната и редовната спецпоркуратури не им върви.

През 2018 г. тогавашният градски прокурор на София Емилия Русинова кандидастстваше да оглави Апелацията. Но след като два пъти не дойде на заседанията на ВСС по здравословни причини, накрая премисли и оттегли кандидатурата си.

Спецпрокуратурата също нямаше стабилен и дълговременен шеф практически след издигането на Иван Гешев първо за заместник, а после и за главен прокурор. За известно верме се ръководеше от Димитър Франтишек Петров, но неговата кариера видимо "затихна" след встъпването на Гешев за главен прокурор - по неизвестни за обществото причини.

Франтишек първо подаде остака през 2020 г. като шеф на Спецпрокуратурата, после кандидатства за директор на Апелативната, после... пак се оттегли от участие в конкурса (друг кандидат отново нямаше).

Както е известно, изборът на самия Иван Гешев за главен прокурор стана в режим на безалтернатиност - 0 други желаещи.

Неотдавна кадровата криза в Спецпрокуратурата също приключи и тя получи титулярен началник за 5 г., като Валентина Маджарова спечели конкурс с единствен кандидат - тя.

Така на 3 ноември 2021 г. Прокурорската колегия на ВСС, която гласува - меко казано синхронно - с главния прокурор Гешев, ще изслуша Ивайло Ангелов.