Петото поколение мрежи вече са и в България - след няколко години тестване, убеждаване на обществото в безопасността им, и усилена работа с регулаторите за ползване на нови честоти. 

В последния месец и половина имахме възможност да тестваме детайлно, в различни условия и различни части на страната 5G мрежата на А1, може би най-развитата в страната ни.

Важно е да се отбележи, че наблюденията през този период са една моментна картина на развиваща се услуга. 5G мрежата е все още частична, както в повечето държави по света, и тепърва ще се разширява и стабилизира. Покритието и резултатите през последния месец не отразяват това, което ще видим по подобен тест дори сега, а след година вероятно ще са значително по-добри.

Подобно на 4G мрежата, и 5G ще навлиза постепенно, първо в най-големите популационни центрове. 5G изисква и повече точки на свързване, разположени по-гъсто, така че тя е много по-голямо предизвикателство за телекомите.

Какво e 5G?

5G е термин за стандарт на широколентови клетъчни мрежи, чиято фундаментална разлика спрямо предишните поколения е използването на по-високи честоти. Това позволява много по-висока скорост на теглене на данни, но за сметка на това - на много по-къси разстояния, защото високите честоти работят ефективно с по-малък физически обсег.

Това означава, че са нужни повече клетки, които утежняват и усложняват поддръжката. За сметка на това 5G работи паралелно с по-ранните поколения мрежи на по-ниски честоти, което позволява да имаме плавно преминаване от единия към другия тип мрежа. Или простичко казано - когато не е налице 5G сигнал, устройствата плавно преминават на 4G честоти.

Теорeтичните скорости, които може да достигне 5G, са огромни - до 10 гигабита в секунда, с което тази безжична връзка може спокойно да конкурира кабелния и сателитния интернет. Поради това е и очакването, че 5G в близко бъдеще може в голяма степен да замени кабелните мрежи.

В добавка, поради гъстотата на инфраструктурата, 5G е технологията, която може да ускори изключително много въвеждането на „Интернет-на-нещата“ (Internet of Things), концепцията за множество индивидуално свързани устройства с всякакви функции, които да обменят информация по бърза и стабилна връзка навсякъде. „Интернет на нещата“ е ключът към "умните" градове и обществени структури, и вече активно променя ефикасността на цели индустрии, както и дейностите на публичния сектор.

Нужен ли ни е 5G?

През последните години много анализатори, включително в ИТ средите, изтъкват колко излишни са скоростите, които постигат 5G мрежите за масовите потребители. Милиони по света в действителност са напълно задоволени от 4G скоростите за ежедневната си употреба на интернет, и никой не би забелязал разликата при обикновено браузване.

5G технологията ще играе сериозна роля в модернизирането на градската среда, на множество индустрии, но какво значение има това за крайния потребител?

Голямо - в следващите години. Част от предимствата на технологията ще станат практични и важни за всички ни в близкото бъдеще.

Но по-високите скорости имат сериозно предимство и за някои функции на смарт-устройствата ни, които все повече хора използваме. Сред тях, например, е живото излъчване на видео. С 4G мрежите то е нестабилно и работи допустимо само при по-ниско качество на картината - поради което и услуги като Facebook Live го ограничават до резолюция 1280x720 пиксела. 

С 5G стриймване на Full HD качество, а дори потенциално и 4К става реална възможност.

За потребители, които стриймват, или качват ежедневно снимки и видеа с високо качество, разликата с предишното поколение мрежа става съществена.

Каква е разликата в скоростта?

Макар 5G да има потенциала за скорости, надминаващи кабелната връзка, засега това не е така - в България или по света. Въпреки това разликата между 4G и 5G e сериозна.

5G ULTRA, мрежата на А1, се отличава от мрежите на останалите телекоми. Причината е в честотите, които се използват - докато другите телекоми ползват предимно DSS технологията, която споделя една и съща апаратура за 4G и 5G, А1 използва висок честотен диапазон между 3600 и 3700 MHz. 

Тази лента с широчина от 100 MHz е по-голяма от съвкупната честотна лента на всички предходни технологии, взети заедно - в една посока на предаване. 

Подходът да се ползва съществуващата инфраструктура беше практика и в други държави при навлизането на 5G - донякъде той е и начин да се тества мрежата. Но при този подход разликите между 4G и 5G са почти символични.

Ако типичната 4G скорост в мрежата на А1 варира между 140 и 200 мегабита в секунда, 5G мрежата с лекота минава 500 мегабита в секунда при всеки от тестовете ми - през услуги като SpeedTest на Ookla и други. А в някои случаи - и 1000 мегабита в секунда. 

Това беше може би най-слабият тест на 5G мрежата на А1 - в голяма офис сграда в София.

Според А1 максималните скорости са достигнали до 1589 мегабита в секунда - нещо, което не успяхме да установим при практическите тестове, което е напълно нормално.

В добавка, досега говорим за скорости на сваляне. Традиционно скоростта на качване, която става все по-важна, е няколко пъти по-ниска от скоростта на сваляне. При 4G това означава, че ако сваляме с 20 мегабайта в секунда, качваме с едва 7-9 мегабайта в секунда. Това е и причината стриймингът на видео понякога да е нестабилен и да има забивания през мобилни мрежи.

5G ULTRA обаче демонстрира скорости на качване при реални тестове до над 20 мегабайта в секунда - или около 160 мегабита. Накратко, с 5G качваме със скорости, които при 4G можем да достигнем само при сваляне.

Практическа употреба

Какво означават тези скорости в реална употреба? За целта трябва да обърнем мегабитите в мегабайти. 4G дава скорости на сваляне между 18 и 22 мегабайта в секунда, което означава, че един BluRay филм например ще се свали за 15 минути. 5G ULTRA позволява скорости на сваляне до над 60 мегабайта в секунда, или сваляне на същия филм за 4 минути.

Това означава и потенциално стрийминг на 8К видео в реално време, нещо, с което и кабелната връзка често се затруднява.

Мрежата на А1 има и потенциала да поддържа стабилен стрийминг на 4К видео - нещо, невъзможно с 4G мрежа. 

По време на пандемията на много хора им се наложи да участват в множество видеоразговори. Всеки знае колко е досадно по време на важна и дълга среща през Zoom или Teams да има постоянни забивания, спад в качеството на звука и на видеото. При скоростите на 5G ULTRA тези проблеми практически изчезват.

Друг практически пример - това може да означава и прехвърляне на данни от телефона към компютъра, или директно в клауда, със скорости, практически сравними с кабелното прехвърляне през USB. Накратко - може никога повече да не ви се налага да свързвате смартфона и да чакате да се прехвърлят последните 1000 снимки и клипове, които сте снимали.

Хората, които се занимават със стрийминг на видеоигри и видео - което изисква и много трафик - също биха могли да постигнат по-добри резултати с 5G от кабелен интернет сега и в близкото бъдеще.

А ниската латентност на връзката - скоростта, с която данните достигат до нас, независимо от обема им - има потенциала да позволи играенето на компютърни игри през стрийминг платформа. Това са нови услуги, които позволяват на човек да играе върху чужд компютър само през интернет връзка. Доскоро тези платформи нямаха особен успех заради високата латентност на връзката - което означава, че когато подадеш команда, героят ти в играта реагира със закъснение, нещо, което създава проблеми, особено при състезателните игри и екшъните. С 5G този проблем почти изчезва.

Поради тази причина А1 предлага и услугата за домашен интернет през 5G мрежа – Net Box Unlimited. Може да се окаже, че това е по-добър вариант от кабелен интернет за много хора, а със сигурност и по-удобен.

Най-бързата 5G мрежа в България

5G ULTRA бе сертифицирана като най-бързата мрежа в България от Ookla. Според доклада на световния лидер в тестването на интернет скорост, базиран на 22 109 потребителски теста на 5G мрежите в страната, медианната скорост на сваляне в 5G ULTRA е 402,89 мегабита в секунда, или с цели 250 мегабита в секунда повече от средните резултати на другите 5G мрежи в страната.

"Стратегията ни по отношение на 5G, за разлика от останалите оператори на пазара, e да се фокусираме върху внедряването на 5G ULTRA в честотен спектър 3600 MHz. По този начин можем да предложим това, което най-много интересува потребителите – покритие с гигабитови скорости. Смятаме, че това е правилният начин да развиваме истинска 5G мрежа и резултатите от нашите инвестиции не закъсняват“, коментира тогава Тодор Ташев, старши директор „Мрежа и услуги“ в А1 България.

Това обяснява и защо А1 кръщават своята мрежа ULTRA. Технически мрежите на другите телекоми са 5G и покриват базовия стандарт, но на практика използват ниво на технологията, която бихме могли да опишем по-точно като "демо версия" на 5G. От тази гледна точка наименованието ULTRA не е маркетингов трик, а напълно реално отделяне на тяхната мрежа от останалите - което отразява реалността и в скоростта.

Сред най-бързите в света

А1 може да се гордее и със скорости, които са сред най-бързите в света, не само у нас.

Според глобалните данни на Ookla, България е в топ 10 на най-бързите 4G мрежи - пред САЩ, Германия, Канада, Великобритания. 

Когато става дума за 5G мрежата, много от данните по света са от предишната година. Но ако съдим по тях, 5G ULTRA също се нарежда сред най-бързите мрежи. В Южна Корея, която бе първата държава с 5G мрежа още през 2018 г., най-бързата медианна скорост в началото на тази година са 416 мегабита в секунда. В САЩ, Великобритания, и много европейски държави, медианната скорост варира между 300 и 400 мегабита в секунда, което ще рече, че 5G ULTRA е сред най-бързите мрежи в света.

Разбира се, Южна Корея има сериозно предимство в покритието. Това е следващото предизвикателство за А1. За момента тяхната 5G мрежа покрива над 50% от населението на страната, на открито в над 75 града и курорта. 

Важно е да се отбележи, че при реално тестване дори в големите градове има малки "дупки", в които 5G мрежата изчезва и смартфонът минава на 4G. Подобни "дупки" са типични и за най-големите градове в света и те ще стават все по-рядко срещани с развитието на 5G инфраструктурата.

Компанията планира да инвестира до края на 2024 година 780 млн. лева в развитието на своята мрежа. Имайки предвид това, което са постигнали с инвестираните 46 млн. лв. досега, едно е сигурно - 5G ULTRA тепърва ще става още по-бърза и с по-голямо покритие.