Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Българският телеком А1 стартира днес първата работеща, напълно достъпна за потребители 5G мрежа в България. 

За момента тя покрива по-голямата част от София - централни градски части, основни жилищна квартали и бизнес районите. До 15 декември ще има и 90% покритие в Бургас. А до края на 2021 г. А1 обещават покритие във всички население места у нас с над 10 000 жители.

Новата мрежа ще предлага скорости над 1000 Mbps (1 Gbps), лимитът на 4G досега бе 100-150 Mpbs. 

5G мрежата на А1 е първата в страната, която предлага пълните възможности на петото поколение мобилни мрежи. Тя работи с 5G честоти в спектъра от 3,6GHz и 5G базови станции за разлика от други решения като динамичното споделяне на спектъра (DSS). Това позволява на телекома да предложи гигабитов широколентов достъп и много ниско времезакъснение. Чрез тях се постига истинско 5G мобилно преживяване, което надхвърля в пъти възможностите на 4G.

Vivacom успя да изпревари A1 в пускането на 5G сигнал, но конкурентният телеком използва честотите на 4G мрежата си чрез DSS, на практика правейки само софтуерен ъпдейт на съществуващата си инфраструктура.

Александър Димитров, изпълнителен директор на А1 България, коментира плановете на компанията за развитие на мрежата:

"А1 първа показа възможностите на 5G в страната още в началото на 2018 година, а днес вече стартирахме истинска работеща 5G мрежа, с което затвърдихме водещата си позиция на технологичен лидер. Чрез значителната инвестиция в 5G и възможностите на новата технология ще помогнем на бизнеса и обществото да продължат да се развиват."

През следващите четири години А1 ще инвестира над 780 милиона лева в своята мрежа, добави той.

"Радвам се, че развитието на новите технологии като 5G мрежите ще допринесат не само за икономическото развитие на София, но и ще създадат много нови възможности за бизнеса и съгражданите ни. Мобилните технологии се доказаха като особено важни във време на пандемия и съм горда, че София отново е мястото, откъдето новото поколение мрежи започва да работи първо", коментира кметицата на София Йорданка Фандъкова.

Кметът на Бургас Димитър Николов коментира плановете за развитие на града:

"Петото поколение мобилни мрежи идват в труден момент за хората и бизнеса. Истината е, че 5G е от стратегическо значение за икономическото развитие, за това в Бургас да бъдат привлечени повече компании от ИТ сектора и високотехнологични производства, за развитието на науката и медицината. Това е важно, особено в трудна обстановка като днешната. Развитието на технологиите спомагат за спасяването на човешки животи, за по-доброто лечение на хората, за улесняване на ежедневието ни и административното обслужване, а това е най-важното."

Възможностите за масирана комуникация между машини, най-много приложима в „Интернет на нещата”, ще осигури необходимата инфраструктура за пренос на огромно количество данни между милиарди устройства. Истинската 5G мрежа дава огромни възможности да предоставяме разнообразни и цялостни решения за нашите клиенти в дигиталната ера. Всичко това чувствително ще подобри качеството на живот на хората, ще оптимизира бизнес процесите и ще създаде предпоставки за развитието на цели нови отрасли и свързаните с тях работни места, обясняват от телекома.

Как да я тестваме?

Трябва да имате абонамент с договор към мобилната услуга към A1 и съвместимо устройство. Тестване се заявява с безплатен SMS и, разбира се, трябва да е в населените места, в които има покритие. Повече можете да научите тук.

На пазара вече има десетки устройства във всеки ценови клас, които поддържат 5G - но за много хора може да се наложи да направят ъпгрейд, тъй като повечето излязоха тази година.

Коментари

Колю Колев's picture
Колю Колев
арсений

трифонич

Чипирането започва :)))))))))))))))))))))))))

....

Не е първата. Мисля, че на "Виваком" беше първата и те неколкократно акцентираха на това в ТВ рекламите си.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.