Интересен развой днес придоби делото срещу фамилията Баневи, след като се разбра, че те са осъдили България в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург.

Мотивите на присъдата са преинтересни - освен често срещания за свръхпродължителния арест, съдът приема и че е нарушената презумпцията им за невинност. Повод за решението срещу страната ни са изкавания на обвинител номер едно Иван Гешев, на наблюдаващия прокурор Мария Дойчева, както и едното от определенията на самия Специализиран съд, докато е гледал мярка за неотклонение на Николай Банев. 

Специално за прокурорите от Страсбург пишат:

"Съдът счита обаче, че думите на двамата прокурори надхвърлят простото предаване на информация за наказателното разследване. По-специално, много леко нюансираният начин, по който те описват версиите, по които са работили следователите, използването на изрази като "престъпна приватизация", "източване" или "обезкостяване" за описване на събитията, довели до прекратяването на дейностите на въпросните предприятия и техните много категорични изводи относно фактите, които са предмет на въпросното разследване, предават идеята, че двамата жалбоподатели са извършители на престъпленията, в които са обвинени от прокуратурата. Тези коментари, взети като цяло, следователно подкопават презумпцията на невинността на жалбоподателите." (Гешев по онова време е само зам.главен, б.р.).

По тази логика адвокат Христо Ботев днес поиска от съда отвод на прокурор Мария Дойчева - която хем е посочена в решението на ЕСПЧ, че не е безпристрастна, хем продължава да е обвинител по делото.

Версията на защитата е, че тя няма как да е обективна - и осъдителното решение на Страсбург е повече от явен аргумент.

Съдът обаче отказа да отстрани прокурорката от процеса, като обяви, че... й прави забележка да се въздържа занапред. Така Дойчева, която междувременно се издигна до зам.-шеф на Апелативната спецпрокуратура, ще продължи да поддържа обвинението срещу тримата.

Друг резултат днес от делото в ЕСПЧ бе, че съдебният състав промени мярката за неотклонение на Николай Банев. За пръв път след задържането на 26 октомври 2018 г. той може би ще може да се разхожда - ако плати гаранция от 200 000 лв. На толкова днес Спецсъдът измени мярката му за неотклонение. Отново бяха цитирани аргументите на ЕСПЧ.

Бившият приватизатор е общо над 2 години и 9 месеца в ареста, като от 19 май т.г. е с втората по тежест мярка - домашен арест.

За да влезе в сила определението обаче, трябва Апелативният спецсъд да го потвърди. Прокуратурата е ясно, че ще протестира.