Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Иск срещу прокуратурата за 10 млн. лева са завели Николай и Евгения Баневи заради незаконно задържане. Това съобщи пред медиите самата Банева след края на днешното заседание по делото в спецсъда. Двамата са подсъдими за престъпна група за пране на пари, данъчни престъпления и присвояване. Искът е заведен по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ) и е внесен в Софийския градски съд. Дело обаче все още не е насрочено.

От думите на Банева стана известно, че Европейският съд по правата на човека в Страсбург е допуснал до разглеждане жалбата им срещу нарушени права във връзка с делото срещу тях за длъжностни и данъчни престъпления. 

Делото в Страсбург е стартирало на 21 юли, обясни Евгения Банева, цитирана от БНР. То е с гриф "приоритетно", заради - "грубите нарушения" във всички фази на казуса у нас. 

България има срок до края на септември да отговори на 9 въпроса, свързани с близо 22-месечното задържане на Николай Банев, мудното развитие на досъдебното и съдебното производство и огласяване на данни от личния живот на семейството - чрез обилните снимки и видеоматериали, които МВР разпространи от дома им, включително и на децата им.

"Нарушения  на процедурите при издаване на европеската заповед за арест и безобразията при нашето задържане, изказвания на бившия главен и настоящият главен и наблюдаващите прокурори в нарушение на презумпцията за невиновност", каза Банева.

Адвокатът на семейството Христо Ботев пък я допълни:

"Предполагам, че всички помните изказванията за милиарда, за олигарсите, за престъпниците, които са окрали държавата и са доели до това положение пенсионерите".

"Прието е за разглеждане и е даден срок на страните, евентуално, да постигнат споразумение, което категорично няма как да се случи нито от наша страна, а предполагам нито и от страна на прокуратурата, с едни много сериозно описани нарушения от страна на прокуратурата и на съда като започнем с първоначалните арести, като дори са включени изказвания на настоящия главен прокурор, които нарушават презумпцията за невиновност по отношение на този случай на прокурорите по делото", каза адвокат Ботев.

Ако Евгения Банева е на свобода от една година по здравословни причини, то съпругът й Николай все още е в следствения арест.      

Коментари

 's picture

Rhapsody of fire

Информбюрото на

Информбюрото на презкуратурата много ще има да "обяснява", като накрая ще обвини Съдът в Страсбург, че е на "соросоидна" издръжка и че Баневи всъщност за джендери, а накрая ще плати определеното от Съда с нашите пари.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.