Стефан Константинов е лекар, директор на Университетската специализирана болница за активно лечение по онкология ЕАД - София. Специализирал е акушерство и гинекология, здравен мениджмънт. Министър на здравеопазването (2010-2012 г.), и активно практикуващ лекар в областта на оперативната гинекология и ендоскопска хирургия. 

Препечатваме мнението от профила му в социалната мрежа фейсбук. Заглавието е на редакцията.

 

1. Издаване на сертификат непосредствено след поставянето на първа доза от дву- (три) дозови ваксини е далеч по-нелогично от това да се издава сертификат на преболедувал, с налични антитела.

След като се оказа възможно да си измисляме собствени правила, неотговарящи на европейския сертификат (което не е толкова лоша идея, щом сме се докарали дотук), да се издават и сертификати на хората, които под някаква форма са се срещнали с вируса и могат да го докажат с антитела. Знам колко условно е това, но може да се намери решение при цялата му условност.

2. Безсмислено е да си изследвате антителата.

Ако се притеснявате за здравето си, просто отидете и се ваксинирайте. Дори някога да сте срещнали вируса без да сте разбрали и да имате изработени някакви антитела, ваксинирането не е грешка  - само ще подсили имунната ви защита.

3. Всяка вечер гледам по новините хора укоряващи здравната ни система. Форматът е отработен.

Болен от COVID-19 или роднините му се възмущават, че в болницата няма места, че ги връщат, че трябва да чакат с часове. Разбирам ги, хора истински страдат. Знам и за недостатъците на здравната ни система. Но защо, ама нито веднъж напористите репортери не попитаха – а вие ваксинирахте ли се?  Сигурно няма да попитат. Както казах, форматът е отработен и със зададена плиткост.

4. Акции за засечени фалшиви сертификати – нарушители няма.

Днес показват лекар отчитал имунизации на хора, дето хал хабер си нямат за това. И какво? 150 лв. санкция? Евентуално?  Ало, институциите – толкова ли ви е силата?  БЛС – някаква реакция?