Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Стефан Константинов е лекар, директор на Университетската специализирана болница за активно лечение по онкология ЕАД - София. Специализирал е акушерство и гинекология, здравен мениджмънт. Министър на здравеопазването (2010-2012 г.), и активно практикуващ лекар в областта на оперативната гинекология и ендоскопска хирургия. 

Препечатваме мнението от профила му в социалната мрежа фейсбук. Заглавието е на редакцията.

 

1. Издаване на сертификат непосредствено след поставянето на първа доза от дву- (три) дозови ваксини е далеч по-нелогично от това да се издава сертификат на преболедувал, с налични антитела.

След като се оказа възможно да си измисляме собствени правила, неотговарящи на европейския сертификат (което не е толкова лоша идея, щом сме се докарали дотук), да се издават и сертификати на хората, които под някаква форма са се срещнали с вируса и могат да го докажат с антитела. Знам колко условно е това, но може да се намери решение при цялата му условност.

2. Безсмислено е да си изследвате антителата.

Ако се притеснявате за здравето си, просто отидете и се ваксинирайте. Дори някога да сте срещнали вируса без да сте разбрали и да имате изработени някакви антитела, ваксинирането не е грешка  - само ще подсили имунната ви защита.

3. Всяка вечер гледам по новините хора укоряващи здравната ни система. Форматът е отработен.

Болен от COVID-19 или роднините му се възмущават, че в болницата няма места, че ги връщат, че трябва да чакат с часове. Разбирам ги, хора истински страдат. Знам и за недостатъците на здравната ни система. Но защо, ама нито веднъж напористите репортери не попитаха – а вие ваксинирахте ли се?  Сигурно няма да попитат. Както казах, форматът е отработен и със зададена плиткост.

4. Акции за засечени фалшиви сертификати – нарушители няма.

Днес показват лекар отчитал имунизации на хора, дето хал хабер си нямат за това. И какво? 150 лв. санкция? Евентуално?  Ало, институциите – толкова ли ви е силата?  БЛС – някаква реакция?

Коментари

....

Щото такива са пропорциите и настроенията сред голяма част от обществото ни. Нека да тръгнат на въпреки, по почина на Командира, да видим докъде ще я докарат. Иначе наистина няма лошо да питат кой е ваксиниран, щото болниците не са безкрайни хотелски комплекси, които могат да поемат пациенти в неограничен обем. Същото важи и за държавите (в контекста на мигрантите, макар че там има и културен, а не просто аритметичен елемент).

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.