Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Както здравните власти обявиха по-рано в четвъртък, в сроковете на валидност на вариантите на т.нар. зелен сертификат се въвеждат някои промени. Измененията, които бяха огласени още през първия ден, в който новите мерки влязоха в сила, са направени в посока облекчаване на изискванията.

Те предвиждат по-дълъг срок на валидност на сертификата за преболедуване и съкратени срокове за сертификата за ваксиниране.

Ето какви са промените, заложени в нова заповед на здравния министър Стойчо Кацаров:

а) цифровите COVID сертификати на ЕС за преболедуване и аналогичните на тях документи за преболедуване се считат за валидни от 11-ия до 365-ия ден от датата на първия положителен резултат от PCR изследване или от бърз антигенен тест за COVID-19;

б) цифровите COVID сертификати на ЕС за ваксинация се считат за валидни, както следва:

аа) цифровият COVID сертификат на ЕС за завършен ваксинационeн курс с еднодозова ваксина – от датата на поставяне на ваксината;

бб) цифровият COVID сертификат на ЕС за завършен ваксинационен курс с двудозова ваксина – от датата на поставянето на втората доза от ваксината;

вв) цифровият COVID сертификат на ЕС за незавършен ваксинационен курс с двудозова ваксина - за срок до 30 дни от датата на поставянето на първата доза от ваксината.“

В допълненията на заповедта се прибавят също и явно забравените в първия вариант казина и игрални зали - те или затварят, или следват изискванинията за зелен сертификат.

Свободен достъп със заповедта се осигурява и за ваксинационните пунктове, които са в молове и големи търговски центрове.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.