Полицията е разкрила мрежа за издаване на фалшиви сертификати за ваксинация срещу COVID-19, предадоха БНР и БНТ.

Оперативни действия срещу фалшификаторите се водят в София, Велико Търново и Кюстендил.

Отделно в Ябланица е бил задържан и след това освободен фелдшер, също обвинен в издаване на фалшиви сертификати за ваксинация.

В Кюстендил разследващите органи проверяват документацията на медицинския център, която може да е свързана  с канала за издаване на фалшиви сертификати, предаде БНТ.

Според нейни неназовани източници на сертификатите стои електронният подпис на управителя на медицинския център, но до този подпис са имали достъп и други хора. Дали с него е злоупотребено предстои да се установи.

Районната прокуратура във Велико Търново съобщи, че в сряда в районното управление на МВР е била получена оперативна информация за лице, което съдейства за издаване на сертификати за поставена ваксина срещу COVID-19, без реално да е поставена такава ваксина.

Установени са поне четири лица, които са си предавали личните данни, респективно обратно сертификатите им, за да достигнат до крайните потребители. Поне един от хората, които са закупували такива сертификати, вече е напуснал страната, съобщи още прокуратурата.