12 страни членки призоваха ЕС да затегне граничните мерки срещу мигрантите и да финансира изграждането на стена, съобщи „Политико“.

Сред тези държави е и България, става ясно от приложеното копие от писмото, с което изданието разполага. От наша страна то е подписано от вицепремиера и министър на вътрешните работи Бойко Рашков.

То е написано преди обсъждането на Кодекса за шенгенските граници.

„Последните събития по външните граници на ЕС показват, че той трябва да приспособи съществуващата законова рамка към новите реалности, като ни позволи по подходящ начин да се справим с инструментализирането на незаконната миграция с политически цели и други хибридни заплахи. Нашият съюз трябва да бъде готов за възможни подобни предизвикателства в бъдеще“, започва писмото, адресирано до зам.-председателя на Европейската комисия Маргаритис Схинас и еврокомисаря по вътрешните работи Илва Йохансон.

В писмото не става дума за отблъскване на мигранти. Някои дипломати обаче го окачествяват като призив за тяхното узаконяване, пише „Политико“.

Вътрешните министри от ЕС призовават за предпазни клаузи, които да позволят на държавите членки да реагират бързо и съразмерно на заплахата в своя и на цялата Общност защита. В писмото се изтъква, че на практика охраната на границите не спира хората да се опитват незаконно да ги пресичат. Затова биха били полезни допълнителни превантивни мерки.

Ефективна мярка за охрана на границата би била „физическа бариера“, която служи на интересите на целия Европейски съюз, пишат вътрешните министри. С други думи, това е стена.

Според министрите такава законна мярка трябва да бъде допълнително, адекватно и приоритетно финансирана от бюджета на ЕС.

Интересното е, че писмото не е подписано от Франция, Германия и Испания, коментира „Политико“. Това са трите страни, в които се подават най-много молби за убежище.

Въпросът за засилването на охраната на границите ще бъде сред главните теми на днещния Съвет „Правосъдие и вътрешни работи“ в Люксембург. Ще бъдат дискутирани също скринингът и задържането на границите на пристигащи мигранти.

Ще бъдат разменени мнения и за пътищата на миграцията. Вчера пред Клуб Z емродепутатката от БСП Елена Йончева заяви, че България остава най-заплашената от наплив на афганистански бежанци страна от ЕС. Тя се позова на оценка на експерти, според която най-краткият път за миграция от Азия към Съюза минава именно през нашата страна, а не през Гърция.