След загиналите близо 23 хиляди души, коя е следващата най-голяма жертва на пандемията? Според Надя Йорданова, магистър-фармацевт и един от хората, които се стремят да информират българите за ваксините, това е доверието между пациенти и медицински лица.

"Пандемията е едно от малкото бедствия, при които се налага медицинските специалисти да заповядват - а не само да препоръчват. И това руши много връзката пациент - медицински специалист. И това е може би една от най-големите катастрофи при една пандемия", обяснява тя в новия епизод на Z-Каст.

В него ще научите повече за нейната книга за ваксините, с която издателите не искат да се заемат - плод на 3 години труд и работата на Надя и двама научни редактори - лекар имунолог и медицински микробиолог. Клуб Z публикува откъс по-рано днес.

Според фармацевтката, чийто блог Инфармация преди пандемията бе източник и на ценна информация за лекарства и козметика, не трябва да виним лекарите, които разпространяват грешна информация за вируса.

"Когато имате лекари, които работи с часове, без възможност да си вдигне главата - няма как да очакваме те да имат пълната информация. Лекарите се занимават с бюрократщина, което е абсурдна пречка към тяхното непрекъснато непосредствено образоване - това нещо просто е физически невъзможно да се направи от средностатистическия лекар."

Според нея COVID-19 e преди всичко симптом на тежките проблеми в здравната ни система - които няма да се оправят магически и след пандемията.

Чуйте пълното интервю в новия епизод на Z-Каст - подкаста на Клуб Z:

 

Можете да слушате Z-Каст в SpotifyGoogle PodcastsTuneInApple Podcasts.