Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Прокуратурата в лицето на обвинител №1 Иван Гешев подписа с шефа на ДАНС Димитър Тончев съвместна заповед, "регламентираща действията на институциите по гарантиране на политическите права на гражданите, осигуряване на бърза и адекватна реакция на противодействие на престъпленията, свързани с изборния процес..." и т.н.

Това се казва в пространно прессъобщение на държавното обвинение. По този начин се създава Национално междуведомствено звено, а във Върховна касационна прокуратура ще има и дежурно звено, което ще приема сигнали (всички електронни адреси вижте тук).

В съобщението изрично се напомня:

"... Главният прокурор изпрати писмо с предложение за участие в Националното междуведомствено звено и до служебния заместник-министър председател по обществения ред и сигурност и служебен министър на вътрешните работи Бойко Рашков, но към момента отговор не е получен."

Както е известно, Рашков - който е бивш шеф на Бюрото за контрол на СРС, още по-бивш началник на Националната следствена служба, а навремето и избран за главен прокурор, но не успял да встъпи в длъжност, е в открит конфликт с Гешев, ГЕРБ , ДПС и съответните им медии, които го заливат с... нелицеприятни твърдения.

Само преди дни той пряко обвини прокуратурата, че пречи на определени разследвания - като посочи, че "само две партии" не са доволни от дейността му (забележително е, че досега в разкритията си за изборни измами прокуратурата не открива такива на ГЕРБ и ДПС, б.р.).

Рашков се застъпва при получаване на сигнал МВР да върши пряката оперативна дейност "на терен" , без да споделя информацията и накрая да докладва на прокуратурата събраните материали. Затова и ведомството пусна "свои" горещи линии за сигнали от граждани - различни от прокурорските.

Ето и прессъобщението на прокуратурата:

Главният прокурор и председателят на ДАНС подписаха заповед за създаване на Национално междуведомствено звено във връзка с предстоящите избори

Главният прокурор на Република България Иван Гешев и председателят на Държавна агенция „Национална сигурност“ Пламен Тончев подписаха съвместна заповед, регламентираща действията на институциите по гарантиране на политическите права на гражданите, осигуряване на бърза и адекватна реакция на противодействие на престъпленията, свързани с изборния процес и законосъобразното провеждане на изборите за президент и вицепрезидент и за Народно събрание, насрочени за 14.11.2021 г. Със заповедта се създава и Национално междуведомствено звено, което ще координира дейността на ПРБ и ДАНС за осигуряване на ефективно взаимодействие на институциите по време на предизборната кампания, в самия изборен ден и до официалното обявяване от ЦИК на окончателните резултати от изборите.

В изпълнение на разпоредбата на чл. 18, ал. 5 от Изборния кодекс на 12.10 2021 г. главният прокурор изпрати писмо с предложение за участие в Националното междуведомствено звено и до служебния заместник-министър председател по обществения ред и сигурност и служебен министър на вътрешните работи Бойко Рашков, но към момента отговор не е получен.

С цел гарантиране на политическите права на гражданите и провеждане на изборен процес в съответствие с изискванията на закона във ВКП ще функционира и дежурно звено, което ще анализира всички постъпващи сигнали, свързани с изборни нарушения. В тази връзка граждани и организации могат да подават сигнали на електронните адреси на съответните прокуратури в страната, публикувани на интернет-страницата на ПРБ.

ПРБ отново заявява своята убеденост, че трайно установената от повече от десет години добра практика (доказала своята ефективност и ефикасност) за съвместни действия на институциите, съгласно нормативно установените им правомощия, допринася за осигуряване на честни и прозрачни избори и води до по-добро взаимодействие и координация, каквито са очакванията на българските граждани и на европейските ни партньори.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.