Никакъв ефект нямаше!

Това заяви Бойко Рашков днес като отговор на вчерашното - второ поред подканяне на Иван Гешев да направят междуведомствено звено, с което МВР и прокуратурата да следят заедно сигналите за изборни измами.

След като по думите на Гешев такова междуведомствено звено имало голям ефект в продължение на 10 години, Рашков отказа да направят съвместна структура, която да обменя информация.

Днес от Благоевград той обяви, че ще заяви "нещо нелицеприятно" относно изборите на 11 юли.

"Аз изнесох факти на противодействие на прокуратура в случаите, където се провеждат подобни разследвания. Служителите (на МВР)  успяха да установят както този, който беше изготвил списък на лица, на които да плаща за това - да гласуват за определена партия, и на лица, на които вече беше платено и които бяха разпитани в хода на полицейското разследване, и потвърдиха това пред съдия.

Прокуратурата до настоящия момент няма желание да финализира това разследване и те да бъдат изправени пред съд", каза вътрешният министър, който е в открит конфликт с предишните управляващи и прокуратурата.

Той добави, че "сега един близък на тоя, който организираше купуването и продаването на гласове, е в листата на ГЕРБ под номер 22 в Пловдив" (не каза в града или областта, поради което спестяваме имената на двамата кандидати, б.р.).

Рашков продължи:

"Затова може би прокуратурата упорито се старае да създаде такова взаимоотношение - специално за изборите, че да има информация за кои са се заели полицейските органи и да стопират в една или друга посока нашите разследвания."

Той посочи, че това са опити "да се стопира обективната истина" и че е добре в държавното обвинение "да се избегнат политически пристрастия, които някои прокурори имат, и то открито".

Рашков предложи и своето виждане - полицейските служби да си свършат оперативната работа - да докладват на прокуратурата и оттам нататък (те) да си поемат тяхната отговорност

На въпрос - нямат ли и в МВР политически пристрастия, служебният министър отговори, че всеки човек ще отиде на изборите и ще гласува и всеки има пристрастия - важно е никой да не влияе на този избирател.

"Никой да не влияе финансово или по друг начин - да гласува за ГЕРБ или за ДПС", каза той.

Рашков добави, че само преди седмица има случай в Кирково - област Кърджали, където от МВР е задържано лице, заплашвало друг гражданин, че ако не гласува за ДПС, няма да получи дърва за огрев.

И тогава - "странно как е научил", но се е явил кметът, който започнал да изисква въпросният човек да бъде освободен.

"За упреците причината е ясна – ние за перида до 11 юли т.г. успяхме с нашите активни действия или противодейстивя да свалим, да сведем криминалиния вот по изборите до едни поносими размери. И това е факт, който се признава от повечето политически партии – не се признава от две. Ще познаете ли от първия път кои са тези партии?"

Рашков бе попитан за намеците на бившия премиер Бойко Борисов по негов адрес от днес - за "път на коприната".

"Не коментирам хулигански и просташки изявления на този човек – нито за Цвета Караянчева, нито по отношение на подалия оставка... в Австрия (всъщност Борисов на изтеклите записи коментира премиера на Бавария, не на Австрия, б.р.), нито ще коментирам другите му изявления, с които той излага постоянно, ежедневно, народа и държавата пред световните лидери.

Един човек, който е изгубил властта и - между другото ще кажа – не трябва да се връща на власт, тъй като е вреден за държавата."

Министърът каза още, че откраднатите от усвоителите на обществени поръчки в пътното строителство милиарди "ще бъдат включени за изборите през ноември, които ще бъдат доста съдбовни за този човек, който се показа като един невъзпитан човек“.

Рашков бе попитан от журналисти как ще коментира привикването на Делян Пеевски в ДАНС по повод офшорните сметки.

"Не само Делян Пеевски трябав да бъде извикан в ДАНС и да бъде питан има или няма офшорни сметки – и други, които имат. Знаете, (Николай) Младенов например... Това не трябва да остане в тайна за българското общество. Смятате ли че трябва да остане в тайна?", попита Рашков журналистите

Според него „всеки е добре да даде сведения в тази връзка“ (макар че притежанието на офшорка де юре не е незаконно, б.р.).

Според него от нашата страна има изнесени огромни финансови активи „една част от които не знае точно къде са“.