МВР съобщи, че открива телефонна линия, на която могат да се подават сигнали за нарушения или евентуални престъпления, съотносими към отговорностите на министерството в изборния процес.

"От днес до 15.11.2021, а при балотаж - до 22.11.2021 г. включително, в МВР ще работи денонощна телефонна линия 02/90 112 98. На нея, както и на e-mail

izbori2021@mvr.bg

гражданите ще могат да съобщават за забелязани от тях нарушения или евентуални престъпления", пишат оттам.

Осигурен е "непрекъснат режим на обслужване на линиите", а от МВР уверяват още, че това е "част от предприетите във вътрешното ведомство мерки за обезпечаването на сигурността и обществения ред при провеждането на парламентарните и президентски избори".

В откриванто на "горещия телефон" всъщност не би имало новина, но то става на фона на откровени скандали между прокуратурата и министерството, което втори поредни избори не желае да създаде общ щаб с държавното обвинение.

Преди дни по време на посещение в провинцията главният прокурор Иван Гешев отново поднови предложението си - да създаде междуведомствено звено - прокуратурата, МВР и ДАНС, като каза, че тези решения били много ефективни повече от 10 г.

Служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков вчера му отговори от Благоевград, като директно заяви, че никак не са били ефективни и че прокуратурата пречи на разследвания срещу две определени партии. Тези две били и единствените, които не признали, че предишния път МВР се е справило много добре срещу изборните манипулации.

Той даде примери - на предните избори с обаждане на Цвета Караянчева, а вчера - с опити за влияние на кмета на община Кирково, област Кърджали.

И попита журналистите:

"Сещате ли се кои са двете партии?"

Рашков застъпва тезата - МВР служителите да извършват оперативната работа на терен в реално време, без да дават сведения "нагоре", и чак след това да се докладват данните за извършено престъпление на прокуратурата.