Партии и кандидат-президенти се възползваха от обществените вълнения покрай новите ограничителни мерки на здравния министър Стойчо Кацаров и яхнаха вълната на общественото недоволство. Критичните реакции бяха в цялата палитра на неодобрението - от искане за оставка и протести до предложения за промени в режима на зеления сертификат.

Най-агресивно бе недоволството на привържениците на партия "Възраждане" на Костадин Костадинов, които се събраха на протест в Ларгото в 12 ч. Някои от тях дори влязоха във физически сблъсък с образователния министър Николай Денков, който реши да се прибере от заседанието на Министерския съвет в кабинета си, като мине през подлеза на президентството. Той бе ударен с дръжка от знаме и се наложи да го пази полиция. Към "Възраждане" на протеста се присъединиха и активисти от партия "Атака".

ГЕРБ, БСП и ВМРО поискаха оставката на здравния министър. Според Бойко Борисов локдаун трябва, но за правителството и то да си ходи, а бившите му здравни министри Десислава Атанасова и Костадин Ангелов изредиха редица неудачни стъпки на техния наследник Стойчо Кацаров - от провалилата се ваксинационна кампания до лошото управление на мерките.

БСП и ВМРО още сутринта поискаха оставката на Стойчо Кацаров и заявиха, че въведеното изискване за представяне на сертификати при влизане в обществени обекти нарушава правата на гражданите. 

 
Мая Манолова от ИБГНИ заяви, че ще обжалва заповедта на здравния министър в съда и в Комисията за защита от дискриминация.
 
Кандидат-президентите също коментираха темата. Анастас Герджиков заяви, че заповедта на здравния министър не е адекватна. 
 
„Изискването за зелен сертификат е възможно само при висока степен за ваксиниране. Правителството, назначено от Румен Радев, не направи нищо за шест месеца за повишаване процента на ваксинирани и тази заповед изглежда сякаш е за друга държава. Заповедта на здравния министър означава, че цели сектори на икономиката утре ще спрат работа", възмути се професорът, който бе на предизборен тур в Пазарджик. 
 
Основният му опонент - Румен Радев, настоящ президент и архитект на служебното правителство, заяви, че се търсят възможно най-леките и гъвкави мерки, които да дават свобода на всеки сектор и на гражданите да запазят своята работоспособност.
 
 „Ако има несъвършенства в заповедта, то експертите в министерствата работят за отстраняването им, но кадрови промени към момента не се налагат“, допълни Радев по повод исканията за оставка на Стойчо Кацаров.