Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Партии и кандидат-президенти се възползваха от обществените вълнения покрай новите ограничителни мерки на здравния министър Стойчо Кацаров и яхнаха вълната на общественото недоволство. Критичните реакции бяха в цялата палитра на неодобрението - от искане за оставка и протести до предложения за промени в режима на зеления сертификат.

Най-агресивно бе недоволството на привържениците на партия "Възраждане" на Костадин Костадинов, които се събраха на протест в Ларгото в 12 ч. Някои от тях дори влязоха във физически сблъсък с образователния министър Николай Денков, който реши да се прибере от заседанието на Министерския съвет в кабинета си, като мине през подлеза на президентството. Той бе ударен с дръжка от знаме и се наложи да го пази полиция. Към "Възраждане" на протеста се присъединиха и активисти от партия "Атака".

ГЕРБ, БСП и ВМРО поискаха оставката на здравния министър. Според Бойко Борисов локдаун трябва, но за правителството и то да си ходи, а бившите му здравни министри Десислава Атанасова и Костадин Ангелов изредиха редица неудачни стъпки на техния наследник Стойчо Кацаров - от провалилата се ваксинационна кампания до лошото управление на мерките.

БСП и ВМРО още сутринта поискаха оставката на Стойчо Кацаров и заявиха, че въведеното изискване за представяне на сертификати при влизане в обществени обекти нарушава правата на гражданите. 

 
Мая Манолова от ИБГНИ заяви, че ще обжалва заповедта на здравния министър в съда и в Комисията за защита от дискриминация.
 
Кандидат-президентите също коментираха темата. Анастас Герджиков заяви, че заповедта на здравния министър не е адекватна. 
 
„Изискването за зелен сертификат е възможно само при висока степен за ваксиниране. Правителството, назначено от Румен Радев, не направи нищо за шест месеца за повишаване процента на ваксинирани и тази заповед изглежда сякаш е за друга държава. Заповедта на здравния министър означава, че цели сектори на икономиката утре ще спрат работа", възмути се професорът, който бе на предизборен тур в Пазарджик. 
 
Основният му опонент - Румен Радев, настоящ президент и архитект на служебното правителство, заяви, че се търсят възможно най-леките и гъвкави мерки, които да дават свобода на всеки сектор и на гражданите да запазят своята работоспособност.
 
 „Ако има несъвършенства в заповедта, то експертите в министерствата работят за отстраняването им, но кадрови промени към момента не се налагат“, допълни Радев по повод исканията за оставка на Стойчо Кацаров.

 

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.