„Подчертаваме, че преговорите за членство с Албания и Република Северна Македония (РСМ) трябва да започнат без никакво забавяне.“

Това се казва в разпространено днес съвместно изявление на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън и върховния представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел. То е резултат от срещата между двамата във Вашингтон миналата седмица.

ЕС и САЩ са се разбрали да засилят ангажимента си към Западните Балкани чрез подкрепа за европейския път на региона, се казва в изявлението.

„Изразяваме пълната ни подкрепа за процеса на разширяване на ЕС. То е ясно изразен приоритет за Западните Балкани, помага за укрепването на демократичните институции и насърчава върховенството на закона. По-тясната интеграция ще укрепи стабилността и ще допринесе за благоденствието на хората в региона“, заявяват първите дипломати на Вашингтон и Брюксел.

Освен това ЕС и САЩ са единодушни в твърдата си подкрепа за териториалната цялост на Босна и Херцеговина. Те са силно обезпокоени от все по-нарастващата реторика на разделение в бившата югославска република.

Блинкън и Борел изтъкват важността от провеждания под егидата на ЕС диалог между Сърбия и Косово. Той е ключов механизъм за нормализирането на отношенията. Двамата външни министри приветстват и подкрепят ангажимента на властите в Прищина да се борят с корупцията и организираната престъпност. Неприемливо е насилието срещу цивилни, журналисти и полицаи.