САЩ се надяват, че всички страни членки на ЕС разбират стратегическата важност на това да бъде позволено на Република Северна Македония (РСМ) и Албания да започнат процеса на преговори за присъединяване към ЕС.

Така отговори на въпрос на Клуб Z Габриел Ескобар – зам.-помощник държавен секретар на САЩ, наблюдаващ политиката към Западните Балкани. Той участва в брифинг за журналисти в Брюксел.

Попитахме го дали САЩ са предали или смятат да предадат на България някакво послание във връзка с ветото, наложено от София на започването на преговорите със Скопие.

„Надяваме се, че и ЕС като цяло, и отделните страни членки разбират стратегическата стойност на Балканите и на тяхното интегриране в Европа“, допълни Ескобар.

По думите му САЩ са убедени, че и двете страни са извършили сериозни и дълбоки реформи и са изминали огромен път напред със своите кандидатури за ЕС. И Скопие, и Тирана са предприели важни политически стъпки, някои от които са много болезнени.

„Те заслужават междуправителствените конференции с тях да започнат възможно най-бързо, още тази година“, обобщи Ескобар.

Той бе в Брюксел за среща с главните преговарящи на Сърбия и Косово за разрешаването на възникналия между двете страни спор около свободното движение на автомобили през границата помежду им. Дипломатът се срещна поотделно с всеки от емисарите.