Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

„Демократична България“ се обяви за запазване на цените на електрическата енергия за домакинствата до юли, като в същото време предлага предвиждане на компенсации и защитени цени за бизнеса. Това се казва в становище на обединението по енергийната криза.

Коалицията поиска и оставката на изпълнителния директор на „Булгартгаз“ Николай Павлов, поради съмнение за умишлен отказ на държавната компания да купува по-евтиния азерски газ.

„Булгаргаз“ отказва да купува азерски газ в пълните му обеми с различни, но постоянни оправдания, с което допринася за покачването на цената на тока. Евтиният азерски газ, от който България се лишава доброволно, вече надхвърля 700 куб. м. и то при условие, че той е над 5 пъти по-евтин от руския. В същото време „Булгаргаз“ няма пари да плати внасяния газ и заплашва столичната „Топлофикация“, че ще спре да ѝ подава суровината“, се казва в позицията.

Според „Демократична България“ цените на тока от 1 януари до 1 юли 2020 г. трябва да останат непроменени. Изчисленията показват, че натрупаният финансов ресурс е достатъчен за запазване на настоящите цени, които са механизъм, който ще преотврати критичното за хората нарастване на цените на електроенергията. В същото време тези цени могат да запазят финансовата стабилност на енергийния сектор. 

„Най-важната ни задача в настъпващия есенно-зимен сезон е да защитим всички домакинства, немалка част от които и в момента изпитват трудност за покриване на разхода за електроенергия. Това лесно може да стане с правилно управление на финансовите резерви в системата на енергетиката в полза на обществения интерес“, се казва в експертното становище.

„Демократична България“ критикува и правителството за липсата на промяна в ръководството на държавните енергийни дружества. Тези ръководства са назначени от ГЕРБ, а вече втори състав на служебното правителство не прави промени, въпреки че отговорността за провала на реформите в енергетиката е и тяхна.

Обединението настоява и за спешни мерки за оздравяване на пазарната среда и правила за търговия на енергийната борса, както и отпадане на доминиращото пазарно положение на Българска независима енергийна борса на свободния пазар.

„Всички пазарни участници – потребители, производители, търговци трябва да получат възможността да търгуват свободно, в конкуренция, дългосрочно, в рамките на общоприетите европейски правила на енергийния пазар“, се казва в становището.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.